Nagykoalíció alakulhat Romániában a PNL és a PSD részvételével

A pártok hét évre szóló megállapodást köthetnek, felváltva adnák a miniszterelnököt.

IOHANNIS, Klaus; CIUCA, Nicolae Ionel
Bukarest, 2021. oktber 21. Nicolae Ciuca romn vdelmi miniszter kzs bejelentst tesz Klaus Iohannis romn elnkkel Bukarestben 2021. oktber 21-n. A romn llamf kormnyalaktsi megbzst adott a vdelmi miniszternek, miutn a Nemzeti Liberlis Prt (PNL) t javasolta a kormnyfi posztra a kormnyalaktsi trgyalsok msodik forduljban. MTI/AP/Andreea Alexandru Fotó: Andreea Alexandru
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közel állnak a megegyezéshez a legtöbb parlamenti mandátumú ellenzéki szociáldemokraták és a fő kormányzati erőt képező nemzeti liberálisok Romániában. Marcel Ciolacu, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke rendkívül optimistán nyilatkozott az ügyvivő miniszterelnökkel, Florin Cîțuval folytatott megbeszélés után, s a bukaresti sajtó pedig már azt is tudni véli, hogy a két nagy párt vezetője nemcsak a 2024-ben esedékes választásokig, hanem a következő ciklusra is, azaz összesen hét évre szóló együttműködési megállapodást köthetnek. A PSD által kezdeményezett felvetés szerint a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a szociáldemokraták közösen alakítanának kormányt, a miniszterelnököt pedig felváltva adnák.

Az első kormányfő a megbízott miniszterelnöki mandátumát a sikertelen kormányalakítási tárgyalások miatt a napokban visszaadó Nicolae Ciucă lehet.

Az állítólagos hosszú távú tervben nincs szó a jelenleg kormányon lévő Romániai Magyar Demokrata Szövetségről (RMDSZ), de Forin Cîțu PNL-elnök kijelentette: a következő kabinetben is ragaszkodnak az RMDSZ szerepvállalásához. Kelemen Hunor ügyvivő miniszterelnök-helyettes, RMDSZ-elnök azt mondta, egy széles többség kialakításához akár két-három hétre is szükség lehet, hiszen össze kell hangolni az együttműködő pártok álláspontját, ki kell dolgozni a kormányprogramot, illetve a kormányfő személyéről is dönteni kell. Mint fogalmazott, a PSD-vel való koalíció esetén kényelmes, 59 százalékos többséget alakítana a PNL, az RMDSZ-szel együtt pedig meglenne a kétharmados arány a parlamentben.

– Ha létrejön egy ilyen széles többség, a célok között kell szerepelnie az alkotmányos reformnak, hosszú távú perspektíváról lehet beszélni

– idézte az Agerpres hírügynökség Kelemen Hunort.

Klaus Johannis államfő közölte: csak akkor fogja formális kormányalakítási egyeztetésekre hívni a parlamenti pártokat, ha előzetesen megállapodnak egymással egy kormánytöbbség kialakításáról. Szerinte a korábbi két kormányalakítási kísérlet bebizonyította, hogy kisebbségi kormány köré lehetetlen parlamenti többséget gyűjteni, ezért ilyen megoldási javaslatot többé nem fogad el. Az elnök üdvözölte a koalíciós tárgyalások elkezdését.

Egy friss felmérés szerint a PSD negyvenszázalékos eredménnyel nyerne egy most megrendezett választást. A PNL tizenhét, a Románok Egyesüléséért Szövetség tizennégy, a Mentsétek meg Romániát Szövetség tizenhárom, az RMDSZ öt százalékot szerezne.

Borítókép: Nicolae Ciucă román honvédelmi miniszter (Fotó: MTI/AP/Andreea Alexandru)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.