Szlovéniában kevesebben kíséreltek meg illegális határátlépést

A legtöbb illegális határsértés az EU belső határain belül a magyar és az osztrák határon történt.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 11. 24. 18:03
Karnok Csaba
20211021 Ásotthalom Magyar, Cseh rendőrök közösen teljesítenek járőrszolgálatot az 55-ös főút környékén az illegális migráció feltartóztatása érdekében. Képen: Harminc feltartóztatott migráns. Fotó: Karnok Csaba KC Délmagyarország (DM) Fotó: Karnok Csaba
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szlovéniában az év első tíz hónapjában 8144 határsértőt tartóztattak fel a hatóságok, ami 39 százalékkal kevesebb az előző év azonos időszakához viszonyítva – közölte szerdán a szlovén belügyminisztérium. Idén a legtöbb migráns Afganisztánból érkezett. A rendőrség közleménye szerint nagymértékben csökkent a marokkói illegális bevándorlók száma, az egy évvel korábbi 547-ről 175-re, mivel ebben az észak-afrikai országban továbbra is szigorú korlátozások vannak érvényben a koronavírus-járvány miatt. Jelentősen megnőtt ugyanakkor a Törökországból érkezők száma, 2370-re a 2020-ban regisztrált 157-ről. Megjegyezték: az illegális hatásértések száma lassabban növekedett a vártnál, a legnagyobb nyomás pedig továbbra is a délnyugat-szlovéniai, a koperi rendőrkapitányság ellenőrzése alá eső területre nehezedik. Hozzátették:

a legtöbb illegális határsértés az EU belső határain belül a magyar és az osztrák határon történt idén.

Október végéig 3504 embert toloncoltak vissza a szlovén rendőrök más országokba. Eközben más országokból 185 migránst küldtek vissza Szlovéniába. Ezek a számok tavaly ugyanebben az időszakban 9238, illetve 1230 voltak. Az illegális bevándorlók többsége nem várja meg a menekültügyi eljárást, még annak vége előtt elhagyja az országot, és valamely nyugat-európai országba távozik. A migránsok főként Szerbiából és Montenegróból érkeznek Boszniába, ahonnan Horvátországba, majd Szlovéniába, onnan pedig a nyugat-európai országokba szeretnének eljutni.

Borítókép: Harminc feltartóztatott migráns Ásotthalom környékén (Fotó: Délmagyarország/Karnok Csaba)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.