Történetében először dönt a tagság bevonásával a CDU az új elnökről

A választási kudarc után a párt úgy látja jónak, ha négyszázezren szavaznak Armin Laschet utódjáról.

2021. 11. 03. 20:04
LASCHET, Armin
Berlin, 2021. november2. Armin Laschet, a nmet Keresztnydemokrata Uni (CDU) elnke sajttjkoztatt tart prtja vezetsgi lse utn Berlinben 2021. november 2-n. A 16 v kormnyzs utn ellenzki szerepre kszl CDU a tagsg megkrdezse alapjn vlasztja meg kvetkez elnkt. A 400 ezer prttag december 4-tl, egy vagy kt fordulban szavazhat a jelltekre. A gyztest hivatalosan a janur 21-n kezdd kongresszuson vlasztjk meg elnknek. MTI/POOL AP/Markus Schreiber Fotó: Markus Schreiber
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A németországi választáson elszenvedett veresége után a Kereszténydemokrata Unió (CDU) úgy döntött, történetében először a teljes tagság bevonásával dönt a pártelnök személyéről. A CDU-t 2000-től 18 évig Angela Merkel vezette. A jelenlegi ügyvezető kancellár 2018 októberének végén, pártja gyenge hesseni törvényhozási választási eredményére reagálva jelentette be, hogy nem pályázza meg ismét a tisztséget. A 2018. decemberi kongresszuson Annegret Kramp-Karrenbauert választották meg elnöknek – közölte az MTI. 

A pártelnöki tisztséget idén januárban Armin Laschet vett át, mivel azonban ő volt a kancellárjelölt is a sikertelen választás során, kénytelen egy év után távozni a CDU éléről.

A hatvanéves politikus nemrég visszalépett Észak-Rajna–Vesztfália kormányzásától is amiatt, hogy a CDU és a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) pártszövetsége mindössze 24,1 százalékot ért el a szövetségi választáson, ami történetének eddigi leggyengébb teljesítménye. A választásokon a szociáldemokraták (SPD) végeztek az első helyen, a szavazatok 25,7 százalékával.

– Most a párttagokon a sor

– jelentette ki Paul Ziemiak, a CDU főtitkára azzal kapcsolatban, hogy a tizenhat év kormányzás után ellenzéki szerepre készülő párt első alkalommal választ vezetőt a tagság megkérdezése alapján.

Eddig a pártelnök megválasztásáról mintegy ezer delegált tag döntött, akiket a különböző tartományokból, járásokból és kerületekből válogattak össze. Ezzel szemben jelenleg négyszázezer párttag szavaz majd december első felében az elnökjelöltekről, akiket novemberben jelölnek ki. 

Ha egyik jelölt sem szerez többséget, második fordulót is tartanak. Az eredményt január 14-én hirdetik ki, amelyet még meg kell erősítenie a január 21–22-i pártkongresszuson részt vevő küldötteknek is.

Eddig senki nem jelentette be nyilvánosan, hogy megpályázza a pártelnöki tisztséget. Várhatóan indul majd Friedrich Merz, a CDU/CSU Bundestag-frakció egyik korábbi vezetője, aki a 2018-as és az idei elnökválasztáson is elindult. Továbbá elképzelhető, hogy ismét megméretteti magát Norbert Röttgen volt szövetségi környezetvédelmi miniszter is, aki a januári választáson a harmadik jelölt volt Armin Laschet és Friedrich Merz mellett – számolt be róla az MTI. A két politikuson kívül Jens Spahn egészségügyi miniszter neve is szóba került a német médiában, aki Merzhez hasonlóan a párt jobbszárnyát képviseli.  

Friedrich Merz, Armin Laschet és Norbert Röttgen az idei, januári elnökválasztás előtt Fotó: MTI/EPA/DDP/Andreas Gora

Azzal, hogy több ember számára nyílik meg a döntési folyamat, lehetővé tesszük, hogy a CDU  sürgősen újból egyesüljön egy új vezető mögött

– nyilatkozta kedden Armin Laschet, akit a tagság soraiban mutatkozó ellenkezés dacára választottak kancellárjelöltnek. A pártelnök hozzáfűzte, egy új vezetővel a CDU lendületet kaphat a jövő évi választások előtt, amelyeket Saar-vidék, Schleswig-Holstein és Észak-Rajna–Vesztfália tartományban rendeznek.

Borítókép: Armin Laschet, a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke sajtótájékoztatót tart pártja vezetőségi ülése után Berlinben 2021. november 2-án Fotó: MTI/AP/Markus Schreiber

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.