Ukrajnában Kárpátalján a legalacsonyabb az oltakozási kedv

Kárpátalja ugyanakkor még a legenyhébb járványhelyzet szerinti sárga besorolásban van.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 11. 01. 14:38
Kramatorszk, 2021. október 28. Koronavírussal fertőzött beteget ápolnak a kelet-ukrajnai Kramatorszk egyik kórházában 2021. október 18-án. Ukrajnában 2021. október 27-én 26 071-gyel 2 851 804-ra nőtt az újonnan azonosított fertőzöttek száma. A növekmény az eddigi legmagasabb a járvány tavaly márciusi kitörése óta. Az elhunytak száma 576-tal 66 204-re emelkedett. A Worldometer statisztikai honlap szerint Ukrajna a napi elhunytak számát tekintve Európában a második, a világ országai között pedig a negyedik helyen áll. MTI/AP/UNICEF/Jevhen Maloletka Fotó: Jevhen Maloletka Forrás: MTI/AP/UNICEF
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ukrajnában a legtöbben a fővárosban, Kijevben vették fel a koronavírus elleni védőoltást, a legkevesebben pedig Kárpátalján és a szintén nyugat-ukrajnai Voliny megyében – közölte Viktor Ljasko egészségügyi miniszter hétfői sajtótájékoztatóján.

A tárcavezető kifejtette, hogy Kijevben az oltásnak legalább egy dózisát a felnőtt lakosok több mint ötven százaléka már felvette. E tekintetben második helyen a keleti országrészben lévő Poltava megye áll 40,1 százalékkal, a harmadikon pedig Kijev megye 39,9 százalékkal. 

Néhány régióban nem hallgatnak az ajánlásokra, és alacsony az oltakozási hajlandóság, ezek közé tartozik Kárpátalja és Voliny megye

– jelentette ki a miniszter.

Kárpátalja egyébként még a legenyhébb járványhelyzet szerinti sárga besorolásban van, Voliny megye pedig az eggyel szigorúbb narancsban. A 24 megyéből már 15 van a legszigorúbb, vörös besorolásban, továbbá a főváros, Kijev is. Utóbbiban hétfőn léptek életbe a legszigorúbb korlátozások, amelyek között van, hogy a közösségi közlekedési eszközöket – beleértve a metrót is – csak oltottak vagy negatív teszttel rendelkezők vehetik igénybe. Ugyanez vonatkozik a bevásárlóközpontok, vendéglátóhelyek és sportlétesítmények látogatására is, az iskolákban pedig távoktatásban folytatódik a tanítás.

Az UNIAN hírügynökség beszámolt arról hogy a „vörös zónára” érvényes rendelkezések életbe lépése előtt Kijevben hatalmas sorok alakultak ki az oltópontoknál, 

több esetben a sorban állók össze is verekedtek egymással. 

Ezzel kapcsolatosan Ljasko ígéretet tett arra, hogy a jövőben figyelembe veszik egy régió vörös kategóriába sorolása előtt az oltásra jelentkezők számának várható növekedését. 

A miniszter tájékoztatóján kiemelte, hogy október utolsó hetében több mint 17,7 millió dózis oltóanyagot adtak be az országban, többet, mint egész júniusban. A mintegy 42 millió lakosú Ukrajnában eddig 10,24 millióan kapták meg legalább az első dózist, közülük csaknem 7,5 millióan pedig mindkét adagot. A miniszter beszámolt még arról, hogy immár hat egymást követő napon a kórházi ellátásra szoruló betegek száma a „tetőponton van több mint három hónapos folyamatos növekedés után”.

Ukrajnában hétfőre 13 936-tal 2 936 238-ra nőtt az újonnan azonosított fertőzöttek száma, az elhunytaké 298-cal 68 027-re, az aktív betegeké pedig csaknem nyolcezerrel 426 113-ra. Az elmúlt napon 3828 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteget szállítottak kórházba.

Borítókép: Koronavírussal fertőzött beteget ápolnak a kelet-ukrajnai Kramatorszk egyik kórházában 2021. október 18-án

Fotó: MTI/AP/UNICEF/Jevhen Maloletka

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.