Uniós bíróság elé idézi Magyarországot az Európai Bizottság

Az Európai Bizottság (EB) az uniós bíróság elé idézi Magyarországot és átalányösszegű pénzügyi szankció, valamint napi kényszerítő bírság kiszabását kéri, amiért Magyarország nem tartotta be a menekültügyre és a visszatérésre vonatkozó uniós szabályokkal kapcsolatos tavaly decemberi bírósági ítéletet. A Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK) az EB döntésére reagálva közölte: Brüsszel nem nyugszik, újabb eljárást és büntetést akar a magyar bevándorlási szabályok miatt.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 11. 12. 18:03
Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Bizottság pénzbírság kiszabását kéri az uniós bíróságtól Magyarországra. Az Európai Unió Bírósága még tavaly decemberben úgy ítélte meg, hogy a szerb–magyar határon található tranzitzónákra vonatkozó szabályokról és gyakorlatokról szóló magyar jogszabályok ellentétesek az uniós joggal.

A luxemburgi testület akkor megállapította, hogy Magyarország nem teljesítette maradéktalanul azon kötelezettségét, hogy hozzáférést biztosítson a menekültjogi eljáráshoz. 

Azoknak a nem uniós állampolgároknak, akik a szerb–magyar határon akarták igénybe venni az eljárást, azzal kellett szembesülniük, hogy szinte lehetetlen kérelmük előterjesztése

 – fogalmazott a bíróság akkori ítéletében. A testület különösen a menekültügyi eljárásokról, a visszatérésről és a befogadásról szóló irányelv rendelkezéseinek megsértését állapította meg.

A bizottság szerint az újabb luxembourgi eljárásra azért van szükség, mert Magyarország mindmáig nem foglalkozott az ítélet több elemével. Nem hozta meg a menekültügyi eljáráshoz való tényleges hozzáférés biztosításához szükséges intézkedéseket, 

és nem pontosította azokat a feltételeket sem, amelyek a menekültügyi eljárás keretében benyújtott fellebbezés esetén, a területen maradás jogára vonatkoznak abban az esetben, ha nem áll fenn tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet

– érvelt a testület a sajtóközleményben.

 A Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK) az Európai Bizottság döntésére reagálva közölte: 

Brüsszel nem nyugszik, újabb eljárást és büntetést akar a magyar bevándorlási szabályok miatt. 

A KTK továbbá felhívta a figyelmet arra, hogy „hatodik éve zajlik a nyomásgyakorlás Magyarországra, amiért megvédjük a határt és nemet mondunk a migránsok betelepítésére”.

Kötelezettségszegési eljárásokkal támad Brüsszel

Az uniós joggal való összeegyeztethetőségre vonatkozó aggályok alapján az Európai Bizottság még 2015 decemberében, Jean-Claude Juncker korábbi bizottsági elnök vezetése alatt indított kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen, ez az Európai Bíróság 2020. december 17-i ítéletével zárult le. Magyarország szerint a magyar szabályozás és gyakorlat megfelel az uniós és nemzetközi jognak. A kormány 2021. február 25-én az Alkotmánybíróság elé terjesztette az ügyet, jelezve, hogy annak ítéletéig nem tud eleget tenni az uniós bíróság rendelkezéseinek.

A magyar kormány tavaly nyáron bezáratta a tranzitzónákat és dolgozott ki egy új eljárást a migrációs nyomás csillapítása érdekében. 

E szerint a menedékkérelemre vonatkozó igényt valamelyik EU-n kívüli magyar nagykövetségen lehet beadni. 

Erről a magyarországi hatóságok eldöntik, hogy alkalmas-e arra, hogy ennek alapján menekültügyi eljárást indítsanak. Ha igen, akkor az érintett az eljárás időtartamára egyszeri beutazási engedélyt kap Magyarországra.

Az Európai Bizottság úgy véli, hogy ez az eljárás sérti a menekültügyi eljárásokról szóló irányelvet, mivel kizárja, hogy magyar területen, többek között a határon tartózkodó személyek nemzetközi védelemért folyamodjanak, ezért a testület kötelezettségszegési eljárást indított.

Borítókép: A magyar határkerítés (Fotó: Mirkó István)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.