Védelmi együttműködésről tárgyalt a japán és az amerikai külügyminiszter

Peking szerint az Egyesült Államok üzenetei veszélyeztetik a régió békéjét és stabilitását.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 11. 13. 12:04
BLINKEN, Antony
Brüsszel, 2021. március 24. Antony Blinken amerikai külügyminszter sajtótájékoztatót tart a NATO-tagországok külügyminisztereinek tanácskozása után Brüsszelben 2021. március 24-én. MTI/EPA/Olivier Hoslet Fotó: Olivier Hoslet
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Japán és az Egyesült Államok közötti védelmi kapcsolatokról egyeztetett pénteken telefonon a japán külügyminiszter, Hajasi Josimasza és amerikai hivatali partnere, Antony Blinken. Hajasi a beszélgetést követően újságíróknak azt mondta, Washington továbbra is elkötelezett Japán védelme mellett, például a Szenkaku-szigetek kapcsán.

A japán fennhatóság alatt álló, Okinava közelében található lakatlan szigetcsoportot Kína is magának követeli, Tokió pedig rendszeresen tiltakozik amiatt, hogy a kínai parti őrség a szigetek közelében tartózkodik.

A külügyminiszter hozzátette, hogy a beszélgetés során egyetértettek a Tajvani-szoros stabilitásának fontosságában is. A felek élesen elítélik a Kelet-kínai-tenger és a Dél-kínai-tengerre vonatkozó status quo minden egyoldalú megváltoztatását Peking által, továbbá közösen lépnek fel a Kínával kapcsolatos ügyekben – áll a japán külügyi tárca közleményében. Kína saját területe részeként tekint az 1949 óta saját kormányzattal rendelkező Tajvanra. 

Peking októberben tiltakozott amiatt, hogy szerinte az amerikai haditengerészet hajói számos alkalommal „fitogtatták erejüket” a Tajvani-szorosban az elmúlt időszakban, rossz üzeneteket küldve ezzel a sziget függetlenségét hirdető erőknek és veszélyeztetve a régió békéjét és stabilitását.

Borítókép: Antony Blinken amerikai külügyminiszter (Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.