Baloldali kormánykoalíció Bulgáriában

Az új kormány egyik fő feladata, hogy tönkretegye a konzervatív ellenzéket.

2021. 12. 13. 6:25
RADEV, Rumen
Szófia, 2021. december 11. Rumen Radev bolgár elnök (j) kormányalakítással bízza meg a november 14-i elõrehozott parlamenti választásokon gyõztes Folytatjuk a Változást koalíció társelnökét, Kiril Petkovot Szófiában 2021. december 11-én. MTI/AP/Valentina Petrova Fotó: Valentina Petrova
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megoldódhat ma az április óta tartó politikai válság Bulgáriában, miután négypárti koalíciós megállapodás jött létre a novemberi parlamenti választás győztese, a Folytatjuk a változást (PP) és a negyedik, ötödik és hatodik helyezett Bolgár Szocialista Párt (BSZP), a Van Ilyen Nép (ITN) és a Demokratikus Bulgária (DB) pártok között. Nagy fordulat azonban nem várható a kormányalakítással megbízott Kirill Petkovtól, a PP elnökétől sem, ő is Rumen Radev államfő kottájából játszik, aki immár nyolc hónapja kormányoz parlamenti ellenőrzés nélkül az általa kinevezett ideiglenes kabinetje révén. A Petkov-kormány is Radev ellenőrzése alatt marad, mert az ügyvivő kormány ideiglenes miniszterelnökét, Sztefan Janev dandártábornokot szánja a honvédelmi tárca élére, továbbá belügyminisztere, Bojko Raskov is továbbviszi tárcát. 

Sajtóértesülések szerint Raskov kettős feladatot kapott az államfőtől: hogy tartóztassa le és juttassa rács mögé Bojko Boriszov volt miniszterelnököt, tegye őt tönkre emberileg és politikailag, illetve kémkedjen az államfőnek, nehogy az új kormányfőnek önállósodni támadjon kedve.

A Pik hírportál szerint a bolgár kormányváltás jól illeszkedik abba a neoliberális, globalista tervbe, amely célul tűzte ki a jobboldali, konzervatív visegrádi négyek és a velük szövetséges kormányok megbuktatását. Erre utal Sebastian Kurz esete Ausztriában, Andrej Babišé Csehországban, Bojko Boriszové Bulgáriában. Úgy vélik, ezt követően az amerikai demokraták majd teljes erővel Orbán Viktor Magyarországa, illetve Kaczyński Lengyelországa ellen koncentrálhatják erőiket. 

„Kíváncsi vagyok rá, hogyan kormányoznak majd azok a pártelnökök, akik elvesztették a választásokat. Hogyan lesznek a választásokon bukott pártok vezetői miniszterelnök-helyettesek és miniszterek. Olyan pártvezetőkről van szó, akiknek a lemondását maguk a választóik követelték a történelmi választási vereségük után, és most uralkodni fognak a választóik felett” 

– reagált a koalíció hírére Boriszov.

Petkov még a kormányalakítási tárgyalások előtt kijelentette, hogy le akarja váltani a törvényesen megválasztott Iván Gesev főügyészt, aki a tavaly nyári kormányellenes tüntetések megszervezése előtt vizsgálta egyes oligarchák törvénysértéseit. Továbbá Szotir Cacarovot, korábbi főügyészt, aki jelenleg a korrupció elleni küzdelemmel és az illegálisan megszerzett vagyon elkobzásával foglalkozó bizottság elnöke. Érdemes azt is megnézni, hogy kik állnak a korrupcióellenes küzdelmek élén. Idén szeptemberében a Rumen Radev államfőt második ciklusára jelölő bizottságban 27 egykori kommunista titkosszolgálati ügynök neve tűnt fel. Kiril Petkov leendő miniszterelnök idén áprilisban, miniszteri kinevezésekor – megszegve a bolgár alkotmány előírásait – eltitkolta kanadai állampolgárságát. A szocialista pártelnök, Kornelia Ninova az idei novemberi csúfos választási vereség után benyújtotta a lemondását, de most az új kormányban miniszterelnök-helyettesként a gazdasági tárcát vezeti majd, pedig 2007-ben maga Szergej Sztanisev szocialista kormányfő rúgta ki kormányából az akkori gazdasági miniszterhelyettest korrupciós vádakra hivatkozva.

Borítókép: Rumen Radev bolgár elnök (j) kormányalakítással bízza meg a november 14-i elõrehozott parlamenti választásokon gyõztes Folytatjuk a Változást koalíció társelnökét, Kirill Petkovot 

(Fotó: MTI/AP/Valentina Petrova)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.