Csökkent a határáttörési kísérletek száma Lengyelországban

A Belarusszal közös határon ugyanakkor továbbra is számos nyugtalanító incidens történik.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 12. 29. 13:14
Terespol, 2021. december 17. Járõrözõ lengyel határõr a fehérorosz határon, Terespol környékén 2021. december 16-án. Fehéroroszországból az Európai Unióba igyekvõ migránsok ezrei próbálnak meg illegálisan átjutni a lengyel határon. MTI/PAP/Bartlomiej Wojtowicz Fotó: Bartlomiej Wojtowicz Forrás: MTI/PAP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem történt határáttörési kísérlet a lengyel–belarusz határon kedden, első ízben a nyáron felerősödött migrációs hullám óta – közölte szerdán a lengyel határőrség. A közös határszakasz két pontján legfeljebb 30 fős migránscsoportok megközelítették ugyan a határvonalat, de visszavonultak a lengyel járőrök megjelenése után – olvasható a határőrség Twitter-oldalán. Anna Michalska, a lengyel határőrség szóvivője mindazonáltal arról számolt be a PAP hírügynökségnek,

továbbra is fennáll a feszültség, a határon egy sor nyugtalanító incidens történt, például egy, belarusz biztonságiak által vezetett gépkocsiból levegőbe leadott lövések is eldördültek.

Az év eleje óta a lengyel–belarusz határon csaknem 40 ezer, sok esetben belarusz egyenruhások által is támogatott határsértési kísérletet regisztráltak. A migrációs nyomás októberben érte el eddigi tetőfokát, amikor mintegy 17,5 ezer határáttörési kísérlet történt. December eleje óta több mint 1200 ilyen esetet regisztráltak, azonban az októberi, nagy létszámú migránscsoportok általi határostromoktól eltérően ezúttal csupán a határ mentén szétszóródott, kisebb csoportok próbálkozásairól volt szó.

Borítókép: járőröző lengyel határőr a belarusz határon, Terespol környékén 2021. december 16-án (Fotó: MTI/PAP/Bartlomiej Wojtowicz)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.