ENSZ-főtitkár: Igazságtalan és hatástalan a határok járvány miatti lezárása

António Guterres szerint a kormányok az például utazók gyakoribb tesztelésével hatékonyabban tudnának védekezni a járvány terjedése ellen.

2021. 12. 02. 9:27
GUTERRES, Antnio
Genf, 2020. február 24. António Guterres ENSZ-fõtitkár megnyitja az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának 43. ülésszakát a szervezet genfi székházában 2020. február 24-én. MTI/EPA/Keystone/Salvatore Di Nolfi Fotó: Salvatore Di Nolfi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

António Guterres ENSZ-főtitkár szerint a határok lezárása igazságtalan, büntető jellegű és hatástalan eszköze az új koronavírus-variáns elleni küzdelemnek. New York-i sajtótájékoztatóján a főtitkár kijelentette, 

egy határokat nem ismerő vírus esetében nem fogadhatók el olyan utazási korlátozások, amelyek egész régiókat vagy országokat szigetelnek el más területektől. Ez nem hatásos eszköze a járvány elleni fellépésnek 

– szögezte le a dél-afrikai térség országait sújtó korlátozásokra utalva. Az omikron vírusvariánst elsőként azonosító Dél-afrikai Köztársaságot említve Guterres úgy fogalmazott, igazságtalan és erkölcstelen, ha egyes országokat kollektív büntetésben részesítenek azért, mert tudományos és egészségügyi információkat osztanak meg a világgal.

Hangoztatta, hogy a nemzetközi közösségnek megvannak az eszközei annak szavatolására, hogy az emberek biztonságban utazhassanak, és arra buzdított, hogy használják is ezeket. Úgy vélte, 

a kormányok az utazók gyakoribb tesztelésével például hatékonyabban tudnának védekezni a járvány terjedése ellen.

Jelen volt a sajtótájékoztatón Moussa Faki Mahamat, az Afrikai Unió bizottságának elnöke is, aki azt kérte, hogy ne bélyegezzék meg az afrikai országokat azért, mert nyílt, átlátható módon cselekedtek az omikron felbukkanását követően. 

Felhívta a figyelmet egyúttal arra, hogy Afrikában még csak a lakosság nagyon csekély része kapott oltást a koronavírus ellen, és nemzetközi szolidaritásra szólított ennek a helyzetnek a javítása érdekében.

Borítókép: António Guterres New Yorkban beszélt a koronavírus elleni korlátozások igazságtalanságáról (Forrás: MTI/EPA/Keystone/Salvatore Di Nolfi)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.