Franciaországban hosszabb határidőre biztosítanák az abortuszt a nőknek

Mivel a törvénytervezetet a parlament alsóháza elfogadta, így az átkerül második olvasatban a felsőház elé. Ha ott is rábólintanak, akkor a terhességmegszakítás jogi határidejét két héttel hosszabbíthatják meg – írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.

Forrás: V4NA HÍRÜGYNÖKSÉG2021. 12. 02. 11:32
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

12 hétről 14 hétre hosszabbítanák meg a terhességmegszakítás jogi határidejét Franciaországban. A törvényjavaslatot a parlament alsóháza 63 igen, 30 nem szavazattal és 6 tartózkodás mellett elfogadta második olvasatban is, így a szöveg átkerül a Szenátus elé, vagyis a felsőház lesz az, amely meghozza a végső döntést.

A szavazásról örömmel adott hírt a Twitteren Albane Gaillot francia politikus, aki nem leplezte lelkesedését annak kapcsán, hogy az ügy átkerülhet a Szenátus elé.

A politikus hangsúlyozta, hogy nem egy feminista hóbortról, hanem a nők testük feletti rendelkezési jogáról van szó. „Nagy lépés előre a nők #jogaiért”, áll a bejegyzésben.

A törvényjavaslatot az alsóház már egyszer elfogadta 2020 októberében, ám akkor a felsőház elutasította, így a végleges elfogadás most is bizonytalan, 

írja a Le Figaro.

A kormány egyelőre nem foglalt állást a törvényjavaslattal kapcsolatban – írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.

Annyit viszont biztosan lehet tudni, hogy Olivier Véran egészségügyi miniszter – aki eredeti foglalkozását tekintve orvos – támogatja az abortusz határidejének jogi meghosszabbítását.

 

A lépést támogatók azzal indokolták a törvényjavaslat létjogosultságát, hogy sok nő kellemetlen helyzetbe kerül, mert túl későn veszi észre, hogy állapotos, emellett sok olyan eset is volt, hogy valaki külföldön, olyan országban végeztette el a beavatkozást, ahol a szabályok a 12. hét után is lehetőséget adnak a művi magzatelhajtásra.

Akadt azonban a törvényjavaslatnak több ellenzője is: a republikánus párt tagja, Fabien Di Filippo azzal érvelt, hogy 

a 12. hét után elvégzett abortusznak akár súlyos nőgyógyászati következményei is lehetnek. 

A politikus szerint nem a törvény megváltoztatása jelenti a megoldást a problémára, hanem az egészségügyi ellátás javítása – olvasható a V4NA Hírügynökség cikkében.

Borítókép: illusztráció (Fotó: Pexels) 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.