Három Pfizer-oltás megvéd az omikron ellen

A harmadik adag oltóanyag 25-szörösére növelte az antitestek számát a vizsgált emberekben.

Magyar Nemzet
2021. 12. 08. 17:47
Covid-19 Vaccines Stock Pictures
Covid-19 Vaccines Stock Pictures Fotó: ARTUR WIDAK
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Három Pfizer–BioNTech-vakcinával elvégzett oltás semlegesítette a koronavírus új, omikron nevű variánsát a laboratóriumi tesztek során – jelentette be a két cég szerdán.

A Reuters cikke szerint két oltás esetén még meglehetősen alacsony antitestszámot mértek, amit azonban a harmadik adag oltóanyag 25-szörösére növelt.

A vizsgálat során olyan emberektől vettek vért, akik nagyjából egy hónappal korábban kapták meg a harmadik oltásukat, és arra jutottak, hogy a három oltásból álló sorozat olyan hatásossággal semlegesítette az omikron variánst, mint kettő az eredeti, először Kínában kimutatott vírust.

Az eredmény egybevág az Afrikai Egészségkutató Intézet kutatói által kedden közzétett előzetes tanulmány eredményével, amely szerint az omikron variáns részben képes kikerülni a két Pfizer-oltással kialakult védelmet.

 A teljes oltás ugyan megvéd a Covid–19 súlyos lefolyása ellen, a harmadik adaggal viszont jelentősen javul a védettség az új vírusváltozat esetében – olvasható a cég közleményében Albert Bourla, a Pfizer vezetőjének álláspontja.

Ugur Sahin, a BioNTech társalapító-vezérigazgatója hozzátette: az első laboratóriumi adatok arra utalnak, hogy az emlékeztető oltás megfelelő védelmet nyújthat az omikron variáns által okozott bármilyen súlyosságú betegséggel szemben.

Ugyanakkor a német biotechnológiai vállalkozás és az amerikai gyógyszeripari vállalat folytatja az omikron elleni úgynevezett változatspecifikus vakcina kifejlesztését. Terveik szerint ha a magasabb szintű és hosszabb ideig tartó védelem érdekében módosítani kell az EU-ban csaknem egy éve használt vakcinát, akkor március végére elérhetővé tehetik az omikronhoz igazított oltóanyagot. Továbbá azzal számolnak, hogy 2022-ben négymilliárd adag oltást tudnak előállítani – fejtették ki.

Borítókép forrása: Artur Widak

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.