Hidvéghi Balázs: Helena Dallinak távoznia kell!

A Fidesz európai parlamenti (EP) képviselője az Európai Bizottság kommunikációs iránymutatásairól nyilatkozott lapunknak, miután azt az EP is megvitatta Strasbourgban.

2021. 12. 15. 16:14
EP-122117G_Plenary_24_Slovenia Fotó: Genevieve ENGEL Forrás: Európai Parlament
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Felháborító, hogy 2021-ben odáig jutottunk, hogy az Európai Bizottság egy hivatalos iratban meg akarja tiltani, hogy a karácsonyt karácsonynak nevezzük, és olyan iránymutatásokat ad, hogy mellőzni kellene a hagyományos keresztény nevek használatát is. 

Közép-Európában ismerős érzés foghat el bennünket: még emlékszünk rá, amikor a kommunista diktatúrában fenyőünnepnek kellett neveznünk a karácsonyt. Az iránymutatásokat jegyző Helena Dalli esélyegyenlőségi biztos végképp leszerepelt és méltatlanná vált feladata ellátására, így azonnal távoznia kellene! Nem elég, hogy a nemzetközi tiltakozás hatásása visszavonta a dokumentumot 

– nyilatkozta Hidvéghi Balázs a Magyar Nemzetnek, miután az Európai Parlament szerda délután megvitatta a nagy port felvert bizottsági újbeszélt. Az EB iránymutatásairól szóló vitában a Fidesz európai parlamenti képviselője is felszólalt, mondván: az lenne a minimum, hogy Dalli távozik a hivatalából és bocsánatot kér minden olyan európaitól, akit megsértett a „befogadó” kommunikációt hirdető dokumentummal. 

– Különösen szégyenletes, hogy mindez egy néppárti (EPP) vezetésű Európai Bizottságban történhet meg – hangsúlyozta Hidvéghi Balázs, aki szerint 

most látható igazán, hogy hova vezet az, ha az EPP állandóan megalkuszik és következetesen enged a baloldal egyre radikálisabb ötleteinek. 

 – Egy magát egyébként kereszténydemokratának valló pártcsalád nem képes arra, hogy megálljt parancsoljon ezeknek a szélsőséges gondolatoknak. Az európai bizottság jogalkotási javaslataiban ma már napi szinten szembesülünk ezzel Brüsszelben, az Európai Parlament strasbourgi vitáiról nem is beszélve  – fűzte hozzá a politikus.  

Hidvéghi Balázst kérdeztük arról is, hogy a szerdai vitanapon Ursula von der Leyen elnök már a „boldog karácsonyt” szavakkal búcsúztatta az ünnepi időszakra készülő képviselőket. – A dokumentum miatti felháborodás nagyon jelentős volt. Emlékezzünk csak, hogy maga Ferenc pápa is elítélte a történteket. Az egyházfő pedig nem minden nap szólal meg a bizottsági kezdeményezésekről – szemléltette Hidvéghi Balázs a bizottsági elnöknő hátraarcának lehetséges okait. Arról, hogy az Európai Néppárt kezdeményezte a szerdai vitát, pedig elmondta: a 2019-ben kezdődött parlamenti ciklust egyértelműen meghatározza a Manfred Weber- és Donald Tusk-féle meghunyászkodó politika, amely a lényeges kérdésekben inkább alkalmazkodik, mintsem hogy felvállaljon politikai küzdelmeket. „Igen, a vita kezdeményezésében látni vélek arcmentési kísérletet, de ez a hajó az EPP számára már elment. A néppárt folyamatosan gyengülő pozícióban van, említhetném a migrációs, az LMBTQ vagy akár a jogállamisági vitát, az EPP mindegyikben alkalmazkodik a baloldalhoz, ahelyett, hogy a sarkára állna” – szögezte le Hidvéghi Balázs lapunknak.  

Mossa kezeit a bizottság. Az Európai Parlament ma délutáni vitáján Helena Dalli biztos meg sem jelent, helyette Margaritísz Szkínász európai életmód előmozdításáért felelős biztos védte meg az Európai Bizottságot. Mint mondta, a biztosi kollégium soha nem is látta a „befogadó” kommunikációról szóló dokumentumot. Felszólalásában Manfred Weber, az Európai Néppárt frakcióvezetője is tagadta, hogy a harmincoldalas írás az Európai Bizottság hivatalos álláspontját tükrözné, szerinte inkább gratulálni kell a bizottságnak, amiért visszavonta azt. A bajor – Von der Leyen délelőtti beszédéhez hasonlóan – a „boldog karácsonyt!” kifejezéssel zárta szavait. Emlékezetes, a Helena Dalli-féle szöveg mellőzte volna a karácsony kifejezést a brüsszeli testület hivatali kommunikációjából, s a „befogadó” kommunikációt segítő iránymutatások között olyan előírások szerepeltek, minthogy a továbbiakban nem vehető adottnak, hogy valaki heteroszexális és keresztény, illetve az Európai Unióra sem szabad Európaként utalni. (J. T.)

Borítókép: Hidvéghi Balázs felszólal az Európai Parlamentben (Forrás: EP)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.