időjárás 28°C Klára 2022. augusztus 12.
logo

Kim Dzsong Il halálának tizedik évfordulójára emlékeztek

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2021.12.18. 09:28 2021.12.18. 09:42
Kim Dzsong Il halálának tizedik évfordulójára emlékeztek

Félárbócra eresztett zászlók mellett, háromperces némasággal emlékeztek meg pénteken Észak-Koreában az ország néhai vezetője, Kim Dzsong Il halálának tizedik évfordulójáról. Kim Dzsong Il 2011 decemberében bekövetkezett haláláig tizenhét éven át vezette az országot. Fia, Kim Dzsong Un követte a tisztségben. A főváros egyik terén Kim Dzsong Il és apja, Kim Ir Szen, a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság megalapítója képmása előtt hajtottak némán fejet az emberek. Mások a két vezetőt ábrázoló mozaikfal előtt hajtottak fejet, miután elhelyezték az emlékezés virágait a phenjani csikorgó télben. A szigorú állami ellenőrzés alatt álló észak-koreai média Kim Dzsong Il „forradalmi vezetését” dicsérő vezércikkeket közölt, amelyekben a fia iránti további odaadásra szólították fel a lakosságot.

Kim Dzsong Un tisztelt vezetővel erősítenünk kell lojalitásunkat a párt és a forradalom iránt

– írta a Rodong Szinmun, a kormányzó Koreai Munkapárt hivatalos lapja.

A Kim család három nemzedék óta vezeti az országot, 1948 óta korlátlan hatalommal. A dinasztia uralma alatt Észak-Korea hosszú hatótávolságú rakétákat és atomfegyvereket fejlesztett ki, de a gazdaság rosszul szervezett és rendszeresek az éhínségek. Az ország a koronavírus-járvány miatt tavaly lezárta a határait, a gazdaság súlyosan megszenvedte az önkéntes blokádot, csakúgy, mint a fegyverkezési programjai miatt elrendelt nemzetközi büntetőintézkedéseket.

Borítókép: Látogatók Kim Ir Szen (balra) és Kim Dzsong Il néhai észak-koreai vezetők emlékművénél az észak-koreai fővárosban, Phenjanban 2021. december 16-án. (Fotó: MTI/AP/Csa Szong Ho)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.