Kim Dzsong Il halálának tizedik évfordulójára emlékeztek

A Kim család három nemzedék óta vezeti az országot, 1948 óta korlátlan hatalommal.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 12. 18. 9:28
KIM Ir Szen; KIM Dzsong Il
Phenjan, 2021. december 17. Látogatók Kim Ir Szen (b) és Kim Dzsong Il néhai észak-koreai vezetõk emlékmûvénél az észak-koreai fõvárosban, Phenjanban 2021. december 16-án, egy nappal Kim Dzsong Il halálának 10. évfordulója elõtt. MTI/AP/Csa Szong Ho Fotó: Csa Szong Ho Forrás: MTI/AP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Félárbócra eresztett zászlók mellett, háromperces némasággal emlékeztek meg pénteken Észak-Koreában az ország néhai vezetője, Kim Dzsong Il halálának tizedik évfordulójáról. Kim Dzsong Il 2011 decemberében bekövetkezett haláláig tizenhét éven át vezette az országot. Fia, Kim Dzsong Un követte a tisztségben. A főváros egyik terén Kim Dzsong Il és apja, Kim Ir Szen, a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság megalapítója képmása előtt hajtottak némán fejet az emberek. Mások a két vezetőt ábrázoló mozaikfal előtt hajtottak fejet, miután elhelyezték az emlékezés virágait a phenjani csikorgó télben. A szigorú állami ellenőrzés alatt álló észak-koreai média Kim Dzsong Il „forradalmi vezetését” dicsérő vezércikkeket közölt, amelyekben a fia iránti további odaadásra szólították fel a lakosságot.

Kim Dzsong Un tisztelt vezetővel erősítenünk kell lojalitásunkat a párt és a forradalom iránt

– írta a Rodong Szinmun, a kormányzó Koreai Munkapárt hivatalos lapja.

A Kim család három nemzedék óta vezeti az országot, 1948 óta korlátlan hatalommal. A dinasztia uralma alatt Észak-Korea hosszú hatótávolságú rakétákat és atomfegyvereket fejlesztett ki, de a gazdaság rosszul szervezett és rendszeresek az éhínségek. Az ország a koronavírus-járvány miatt tavaly lezárta a határait, a gazdaság súlyosan megszenvedte az önkéntes blokádot, csakúgy, mint a fegyverkezési programjai miatt elrendelt nemzetközi büntetőintézkedéseket.

Borítókép: Látogatók Kim Ir Szen (balra) és Kim Dzsong Il néhai észak-koreai vezetők emlékművénél az észak-koreai fővárosban, Phenjanban 2021. december 16-án. (Fotó: MTI/AP/Csa Szong Ho)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.