időjárás 27°C Ábrahám 2022. augusztus 16.
logo

Kettős magyar győzelem: Milák arany-, Márton ezüstérmes Rómában

Kiutasítottak két orosz diplomatát Németországból

MTI
2021.12.15. 21:40
Kiutasítottak két orosz diplomatát Németországból

– A német jog és Németország szuverenitásának súlyos megsértése az orosz hatóságok megbízásából Berlinben elkövetett gyilkosság − közölte a német külügyminiszter szerdán, az ügyben hozott ítélet után.

Annalena Baerbock közleményében rámutatott: a berlini ítélőtábla (Kammergericht) az állam elleni súlyos bűncselekmények ügyében illetékes szövetségi legfőbb ügyészség álláspontját elfogadva bizonyítottnak találta, hogy a 2019-ben történt bűncselekmény orosz „állami megrendelésre elkövetett gyilkosság” volt.

Ezért megbeszélésre a minisztériumba kérették Oroszország berlini nagykövetét, és tájékoztatták arról, hogy nemkívánatos személynek nyilvánították a külképviselet diplomáciai személyzetének két tagját – közölte a német diplomácia vezetője.

A 2019 augusztusában elkövetett gyilkosság áldozata egy csecsen emigráns. Az ítélet szerint az elkövető a belbiztonságért felelős orosz nemzetbiztonsági szolgálat tisztje, és a bűncselekményt ebben a minőségében követte el.

Moszkva reagált: nem fogja válasz nélkül hagyni, hogy két orosz diplomatát kiutasítottak Berlinből − közölte Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő szerdán a Telegram-csatornáján.

Berlin barátságtalan fellépése nem marad megfelelő válasz nélkül. A közeljövőben nyilatkozatot teszünk az ügyben − írta a szóvivő.

Leonyid Szluckij, az orosz parlamenti alsóház külügyi bizottságának elnöke újságíróknak kijelentette, hogy a két orosz diplomatának a Hangosvili-üggyel kapcsolatban történt kiutasítása és a gyilkosság állami megrendelésével kapcsolatos vádak „megnehezítik majd Moszkva és Berlin kapcsolatát”. A képviselő szerint sem a bírósági ítélet, sem a diplomaták kiutasítása nem nevezhető igazságosnak. Szerinte az eljárás politikai indíttatású volt, a bizonyítékokban pedig nagy hiányosságok voltak, ami kétségessé teszi az ítélet objektivitását.

Szluckij sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy ezzel a lépéssel megkezdődik az interakció az új összetételű német kabinettel. Zaharovára utalva azt mondta, hogy Oroszország válasza megfelelő és szimmetrikus lesz.

Borítókép: A berlini orosz nagykövetség épülete (Getty Images/Kay Nietfeld)

 

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.