Kreml: nem lesz élő közvetítés a Putyin–Biden-megbeszélésről

A két elnök többek közt Ukrajnáról, a NATO keleti terjeszkedéséről is tárgyalni fog kedden.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 12. 06. 14:11
Switzerland Putin Biden Summit
6573866 16.06.2021 Russian President Vladimir Putin and U.S. President Joe Biden shakes hands ahead of their meeting at the Villa La Grange in Geneva, Switzerland. Sergey Guneev / Sputnik (Photo by Sergey Guneev / Sputnik / Sputnik via AFP) Fotó: SERGEY GUNEEV
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem lesz élő közvetítés Vlagyimir Putyin orosz és Joe Biden amerikai elnök keddi, videókonferencia keretében megtartandó megbeszéléséről – jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője hétfőn újságíróknak. Elmondta, hogy a tanácskozást, az első képsorok nyilvános bemutatását követően, zárt és védett videórendszerben folytatják. Közölte, hogy a közép-európai idő szerint várhatóan délután négykor kezdődő videókonferencia a moszkvai várakozások szerint alapos lesz és sokáig eltart. Peszkov szerint a két elnök közvetlenül fog beszélni egymással. A szóvivő nem tudta megmondani, hogy amerikai oldalon ki lesz még jelen Biden mellett. Elmondta, hogy Putyin minden komolyabb találkozó előtt megbeszélést folytat az illetékes miniszterekkel, mindazokkal, „akiket a kétoldalú kapcsolataink alakítóinak nevezünk”.

A szóvivő a tárgyalás várható témái között nevezte meg az Ukrajna körül kialakult feszültséget, a NATO infrastruktúrájának közeledését Oroszország határai felé, valamint Putyin biztonsági garanciákról szóló kezdeményezését, amely kizárná az észak-atlanti szövetség további keleti bővítését.

Peszkov hangsúlyozta, hogy a biztonsági garanciák nem egyoldalúak, hanem csakis kölcsönösek lehetnek. Mint mondta, a feleknek meg kell vitatniuk, hogyan hajtják végre a genfi orosz–amerikai csúcson elért megállapodásokat. Megfogalmazása szerint a kétoldalú kapcsolatok „továbbra is meglehetősen siralmas állapotban vannak”. Ígéretet tett arra, hogy a Kreml sajtószolgálata tájékoztatni fog a tárgyalások eredményéről. Nemmel válaszolt arra a kérdésre, hogy Putyin várhatóan tesz-e nyilatkozatot a találkozó után.

Borítókép: Vlagyimir Putyin orosz és Joe Biden amerikai elnök kezet fognak svájci találkozásukkor (Fotó: AFP/Sputnik/Sergey Guneev)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.