Lapozó: A Barça egykori edzője ellen indított vizsgálatot a katalán rendőrség

Tavaly huszonhatezer migráns kezeltette magát ingyen Franciaországban · Hordhatnak fejkendőt a muzulmán nők a belgiumi bírósági tárgyalásokon · A romló egészségügyi alapellátás miatt tüntettek a hétvégén Spanyolországban.

Forrás: Mediaworks2021. 12. 13. 13:46
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tavaly huszonhatezer migráns kezeltette magát ingyen Franciaországban 

A francia bevándorlási és integrációs hivatal idei, éves beszámolója szerint tavaly huszonhatezer migráns kezeltette magát ingyen Franciaországban, és kért egészségügyi okokra hivatkozva tartózkodási engedélyt. A hatályos francia törvények ugyanis lehetővé teszik a Franciaországban tartózkodó külföldiek számára, hogy tartózkodási engedélyt kaphassanak, ha egészségi állapotuk miatt orvosi kezelésre szorulnak, és azt hazájukban – bármilyen okból – nem kaphatják meg.

A bevándorlási hivatal jelentése szerint azonban az elmúlt években egyértelművé vált, hogy a migránsok kifejezetten ennek a kiskapunak a hírére érkeznek Franciaországba, hogy ott – már francia területen tartózkodva – visszaéljenek a lehetőséggel: letelepedést kérjenek és kapjanak, ingyen kezeltessék állítólagos vagy valós betegségüket, majd hosszú távon élvezzék a legális tartózkodás egyéb előnyeit, bevételeit. 2020-ban összesen 26 ezer új migráns terhelte tovább a francia egészségügyi és szociális ellátórendszert, és szerzett magának orvosi indokkal tartózkodási engedélyt. A hivatal azt javasolja a francia parlamentnek, hogy az európai tagállamokból érkező migránsok kezelését az első érkezési országban oldják meg, hogy a Franciaország által kínált kivételes lehetőség ne legyen meghívó migránsok tízezreinek.

Forrás: valeursactuelles.com

Hordhatnak fejkendőt a muzulmán nők a belgiumi bírósági tárgyalásokon

A belga büntető törvénykönyv 759-es cikkelyének megváltoztatása után a belga bíróságoknak ezentúl engedélyezniük kell, hogy a bűncselekmények miatt bíróság elé kerülő muszlim nők akár fejkendőben is részt vehessenek saját tárgyalásukon.

Három évvel ezelőtt egy muzulmán vádlott eljárást indított a belga állam ellen az Emberi Jogok Európai Bíróságán (EJEB), mert ügyének tárgyalásakor a bíró a XIX. században megalkotott 759-es törvénycikkelyre hivatkozva felszólította a nőt a fejkendő levételére. Az Emberi Jogok Európai Bírósága végül a muszlim nőnek adott igazat a belga bírósággal szemben, és elítélte Belgiumot a vallásszabadság korlátozása miatt. Azonban a belga igazságszolgáltatás gyakorlata a fejkendő tiltása terén – az EJEB határozata ellenére – nem változott.

Ezért a vallási alapú diszkrimináció ellen fellépő belga szervezet, az Unia, a továbbra is nagyszámú muszlim panaszos miatt 2019-ben az Európa Tanácshoz (ET) fordult jogorvoslatért az ügyben, ugyanis az ET felügyeli az EJEB határozatainak a végrehajtását. Az Európa Tanács végül helyt adott az Unia kérésének, ezért Belgiumot a büntető törvénykönyv 759-es cikkelyének az EJEB által elrendelt módosítására kötelezte.

Forrás: lesoir.be

A romló egészségügyi alapellátás miatt tüntettek a hétvégén Spanyolországban

Emberek ezrei vonultak utcára több nagyvárosban, köztük Madridban, Zaragozában és Valenciában is, „védjük meg az alapellátást ”szlogennel. A tömeg elsősorban annak igyekezett hangot adni, hogy nem értenek egyet az egészségügyi rendszer folyamatos túlterheltségével, valamint az erőforrások hiánya miatt egyre romló ellátási színvonallal sem. A szervezők szerint már a világjárvány előtt sem volt jó a spanyol egészségügy helyzete, a koronavírus pedig csak súlyosbította, és még nagyobb hiányosságok alakultak ki. Ez szerintük nemcsak a páciensek egészségét sodorja veszélybe, de az egészségügyi alkalmazottak testi és mentális egészségét is veszélyezteti, ugyanis nem a megfelelő eszközökkel és körülmények között dolgoznak. A kórházakból – külön kiemelve a madridi intézményeket – hiányoznak az eszközök, és a bent fekvő betegekről a létszámhiány miatt nem tudnak kielégítően gondoskodni. A tüntetők sürgős intézkedéseket követeltek a kormánytól, köztük eszközök beszerzését, orvosok és ápolók szerződtetését, valamint egyéb beruházásokat, amelyekkel javítható az alapellátás színvonala.

Forrás: rtve.es

A Barça egykori edzője ellen indított vizsgálatot a katalán rendőrség, a Mossos

Több panasz érkezett a rendőrkapitányságokra bántalmazottaktól, akik azt állítják, hogy Albert Benaiges, a Barcelona egykori utánpótlás edzője többször önkielégítést végzett előttük, simogatta őket, valamint szexuális játékokat szervezett az 1980-as és ’90-es években, amikor testnevelő tanárként dolgozott az egyik városi iskolában. Egy újságírói nyomozás is segítette a rendőrök munkáját, amelynek eredményeként 60 tanúvallomás gyűlt össze olyan emberektől, akiket Benaiges bántalmazott valamilyen formában. Több egykori iskolás és focista is elmondta, hogy az áldozatok között nyílt titok és visszatérő téma volt a férfi viselkedése, és már akkor is jelentették a szexuális visszaéléseket. Egyik diákja arról számolt be, hogy a férfi „megszállottja volt a higiéniának” és rendszeresen bement hozzájuk a zuhanyzóba, hogy megnézze, hogyan mosakodnak a diákjai. A volt tanuló megerősítette azt is, hogy Benaiges két diákot arra kényszerített, hogy vetkőzzenek le a többiek előtt és mutassák be, hogyan kell mosakodnia egy lánynak és egy fiúnak. Az FC Barcelona megerősítette, hogy Benaiges egy hete hagyta el végleg a klubot, ahol idén április óta a fiatal futballtehetségek koordinátoraként dolgozott.

Forrás: vozpopuli.com

Borítókép: Albert Benaiges, a Barcelona egykori utánpótlás edzője (Fotó: YouTube/Cartel Deportivo Pappy Perez)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.