Következő mérkőzések
Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna
Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia

Lapozó: Az USA-ban eltörölnék az emelt szintű matematikaoktatást

Az új spanyol vakcina az omikron variánssal szemben is hatékony lehet majd · A járvány alatt nehezebben érték el Franciaországot a migránsok · Madrid új családpolitikai intézkedést hozott.

Forrás: Mediaworks2021. 12. 10. 18:32
Aftermath of High School shooting
epa09615275 Vehicle tracks are pictured in the snow outside Oxford High School a day after a 15-year-old student killed four classmates before surrendering to police at Oxford, High School in Oxford, Michigan, USA, 01 December 2021. The Oakland County Sheriff stated that in additional to the four killed, six other students and a teacher were wounded with a handgun investigators believe was purchased by the suspect's father a few days ago. EPA/NIC ANTAYA Fotó: NIC ANTAYA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az új spanyol vakcina az omikron variánssal szemben is hatékony lehet majd

„A spanyol vakcina védeni fog az omikron variáns ellen is” – jelentette be Diana Morant tudományos és innovációs miniszter. Tájékoztatása szerint a Hipra vakcina készítői már dolgoznak azon, hogy beépítsék az omikron-fehérjét az oltóanyagba, amelyet jövő év elején terveznek forgalomba helyezni. Morant rámutatott arra, hogy ha a vizsgálatok során bebizonyosodik, hogy tervük sikerrel járt és a Hipra hatékony és biztonságos az omikron ellen, az kiváló hír a spanyol lakosságnak, ugyanis emlékeztető adagként már jövő év elején mindenkit be lehetne vele oltani. 

A spanyol gyógyszergyár bízik abban, hogy az Európai Unió is igényel az oltóanyagból, miután megszerezte az egészségügyi hatóságok akkreditációit. A Hipra az első koronavírus elleni spanyol vakcina, amely már sikeresen teljesítette az embereken végzett klinikai tesztek első fázisát és jelenleg a második szakaszban jár. Ha ezen is átmegy, 2022 második negyedévében piacra kerülhet. A gyártó a tervek szerint jövőre 400 millió dózist tud előállítani belőle.

Forrás: Abc.es, Ultimahora.es

A járvány alatt nehezebben érték el Franciaországot a migránsok

A francia menekültügyi és bevándorlási hivatal vezetője, Julien Boucher szerint a franciaországi letelepedésre idén benyújtott új menedékkérelmek száma 2021 végéig elérheti a százezret is. A Le Figaro által publikált adatok szerint az idei kérvényezők száma ugyan növekedést, azonban csak kis mértékű növekedést mutat a 2020-ban – azaz a már utazási korlátozásokkal szintén erősen fémjelzett évben – regisztrált 96 ezer kérelemhez képest. 

Boucher rámutat, hogy az idei enyhe növekedés ellenére egyértelműen csökkent a Franciaországba legálisan bevándorlók száma az elmúlt két évben, azonban megemlíti, hogy ez a visszaesés vélhetően csak a koronavírus-járvány visszaszorulásáig tart majd. Ugyanis 2019-ben az idei százezernél jóval többet, 133 ezer menedékkérelmet nyújtottak be a külföldiek a francia hatóságoknak. Azaz míg 2019-ben havonta több mint 11 ezer új igénylés került az ügyintézők asztalára, addig 2021-ben havonta „csak” nyolcezer.

Forrás: Lefigaro.fr

Bevezetik a babacsekket Madridban

Az elnök, Isabel Díaz Ayuso bejelentette, hogy a kormány támogatást ad a gyermeket vállaló szülőknek. Január 1-jétől 500 eurós havi segítségre számíthatnak azok a 30 év alatti madridi nők, akik vállalják a szülői szerepet. A támogatás gyermekenként legfeljebb 14 ezer 500 euró lehet majd. Már a terhesség közepén folyósítani kezdik, a szülők a gyermek kétéves koráig jogosultak lesznek a babacsekkre. A támogatást azok is megkaphatják, akik szülés helyett az örökbefogadás mellett döntenek és ezzel szintén hozzájárulnak a madridi népesség növekedéséhez. 

Egyetlen kritérium a kormány részéről, hogy a programban részt vevők Madrid területén éljenek. Ayuso újraválasztása utáni beiktatásán, júniusban jelentette be, hogy egy ambiciózus születési tervet akar útjára indítani, amely az anyaság védelmére és a születésszabályozásra összpontosít. A bejelentett havi összeggel a lélekszám emelése mellett egyebek mellett azt szeretné elérni, hogy gazdasági okokból senkinek ne kelljen lemondania a gyerekvállalásról Madridban.

Forrás: Vozpopuli.com

Az Egyesült Államokban eltörölnék az emelt szintű matematikaoktatást

Több mint kilencszáz amerikai matematikatanár és reáltantárgyakat oktató pedagógus írta alá azt a petíciót, amellyel az amerikai középiskolák emelt szintű matematikaoktatásának eltörlését szeretnék megakadályozni. Az Egyesült Államokban nagy vitát kiváltott reform kezdeményezőinek a célja, hogy megszüntessék az emelt szintű oktatásra jellemző faji egyenlőtlenséget: az afroamerikai és latino diákok alulreprezentáltságát. Az indítványozók által javasolt reform után az amerikai középiskolás diákok számára azonos, azonosan alacsony szintű matematikaoktatás állna csak rendelkezésre, hogy csökkenjen a teljesítményben mutatkozó – és a gyengébb képességűeket zavaró – jelentős különbség.

A nyílt levél aláírói – köztük a Harvard és a Yale egyetem tanárai – ugyanakkor arra figyelmeztetnek, hogy a középiskolában hátrányba kerülő és tehetséges matematikuspalánták élete a felsőoktatásban lesz jóval – és szükségtelenül – nehezebb: az egyetemeken még több erőfeszítést kell majd tenniük, hogy felzárkózzanak a nemzetközi iskolákból vagy az amerikai magánoktatásból érkező évfolyamtársaikhoz.

Forrás: Rt.com

Borítókép: A Michigan államban található Oxford főiskolája. (MTI/EPA/NIC ANTAYA)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.