Lapozó: Franciaországban száztízezer hamis Covid-igazolvány van forgalomban

Jogsértések miatt egy egész ezredet küldött haza a svéd hadsereg · Az elővigyázatosság jegyében telik a karácsony Olaszországban · Duplájára nőtt a fiatalkorúak sérelmére elkövetett rablások száma Svédországban.

Forrás: Mediaworks2021. 12. 17. 14:05
Covid Vaccine Card
A covid vaccination card at a medical clinic.
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jogsértések miatt egy egész ezredet küldött haza a svéd hadsereg

Svédország egyik legnagyobb alakulatának számító enköpingi ezredtől mintegy ötszáz sorkatonát küldtek azonnali hatállyal haza a héten. A parancsnokságon, amely elsősorban a hadsereg, a haditengerészet, valamint a légierő támogatását végzi, eddig összesen 520 sorkatona és további 1100 alkalmazott volt.

A katonákkal készített felmérésben egyebek mellett élelemhiányról, nem megengedhető büntetésekről, vulgáris nyelvezetről számoltak be a résztvevők, akik között voltak olyanok, akik beszámolójuk szerint betegségük vagy sérülésük alatt is végezniük kellett a tevékenységeket. A súlyos jogsértések elkövetésével mind a tiszteket, mind sorkatonákat is vádolnak. A katonákat levélben értesítették, hogy az ezrednél tapasztalható, meg nem engedhető magatartás és kihágások miatt kell hazatérniük. Az ezred szóvivője elmondta, a tisztek oktatását még ezen a héten megkezdik, hogy fel lehessen számolni a nem megfelelő viselkedésformákat és jogsértéseket, valamint azért is, hogy megszűnjön a „csend kultúrája”. 

Forrás: Dagens Nyheter

Az elővigyázatosság jegyében telik a karácsony Olaszországban

Számos olasz nagyvárosban szabadtéri ünneplések nélkül zajlik idén is a karácsony. Nápoly után Róma polgármestere is betiltotta a karácsonyi és szilveszteri szabadtéri ünneplést, koncerteket, kisebb-nagyobb tömörülésekre lehetőséget nyújtó közösségi szórakozást. Élelmiszer és alkohol szabadtéri fogyasztását is szankciókkal büntetik. Az egészségügyi vészhelyzet óvatosságra, prioritások felállítására kötelezi a városok vezetését. Roberto Gualtieri főpolgármester a Circus Maximuson tervezett szilveszteri nagykoncert eltörlése mellett döntött. Az egészségbiztonság minden kikapcsolódást felülír. Idén nem állították fel a fővárosban a Piazza Navonán hagyománnyá vált karácsonyi vásárt sem. Bár a járványügyi adatok jelentősen javultak a tavalyi évhez képest, az omikron variáns gyors terjedése elővigyázatosságot követel. A lakosság átoltottsága igen magas Olaszországban. Az állampolgárok 88 százaléka felvette az első adag, 85 százaléka a második adag védőoltást.

Forrás: Agi.it

Duplájára nőtt a fiatalkorúak sérelmére elkövetett rablások száma Svédországban

A svéd Bűnmegelőzési Tanács (Brå) friss jelentéséből az derül ki, hogy 2015 óta megduplázódott a 18 év alattiak sérelmére elkövetett rablások száma. A statisztikai adatok mellett a hivatal részletesen is vizsgálta a bűncselekményeket, ehhez 550, véletlenszerűen kiválasztott, fiatalkorúak kirablásával kapcsolatos nyomozati anyagot használt fel a 2015 és 2019 közötti időszakból. Ebből megállapították, hogy a bűncselekményeknek több mint a fele a szabadban történt, délután három és este tíz között, elsősorban olyan helyeken, ahol sokan megfordulnak, például iskolák előtt vagy bevásárlóközpontokban. 

Az áldozatok leggyakrabban tehetősebb, fejlettebb területekről származó svéd hátterű fiatalok, míg az elkövetők társadalmilag-gazdaságilag kiszolgáltatott negyedekben lakók, bevándorlóhátterűek. Az indítékok között szerepelhet a pénzszükséglet, de a saját bandában lévő státus megszerzése vagy megtartása is. 

Az elkövetők között nagyon sok a visszaeső, állapítja meg a jelentés. A munkában külön kitérnek az úgynevezett megalázó rablásokra is, vagyis olyan bűncselekményekre, ahol az áldozatot a rabláson kívül további bántalmazás és megfélemlítés is éri. Ez lehet a szóbeli bántalmazás vagy akár az áldozat levetkőztetése is. Az ilyen típusú esetek a fiatalkori rablások harmadára jellemzők. A hivatal azt javasolja, hogy a hatóságok fokozottabban nyújtsanak segítséget mind az áldozatok, mind az elkövetők szüleinek.

Forrás: Svt.se

Franciaországban száztízezer hamis Covid-igazolvány van forgalomban

A dél-franciaországi városok, Nizza és Antibes két kórházában a lélegeztetőgépen lévő Covid-betegek harminc százalékának hamis oltási igazolványa van, nyilatkozta Carole Ichai, a nizzai egyetemi kórház intenzív osztályának vezetője az AFP hírügynökségnek.

A hamis igazolványt használó és az intenzív osztályra kerülő páciensek között számos olyan beteg is van, aki még a lélegeztetőgépre kapcsolás előtt is vitatja a koronavírus-járvány létezését és azt, hogy szüksége lenne intenzív ellátásra, lélegeztetésre. Sokan ugyanakkor megbánják, hogy a védőoltások felvétele helyett hamis igazolványokat szereztek be és használtak. A francia belügyminiszter, Gérald Darmanin csütörtöki tájékoztatása szerint Franciaországban jelenleg száztízezer hamis oltási igazolvány van használatban, a nizzai egyetemi kórház intenzív osztályának vezetője szerint azonban a valóságban ennél sokkal többről lehet szó.

A francia törvények akár öt év szabadságvesztéssel is büntethetik a hamis oltási igazolvány vásárlását és használatát, azonban a belügyminiszter a France 2 televízióban a témáról nyilatkozva közölte, hogy a kormány hajlandó előzetesen büntetlenséget biztosítani mindazoknak, akik hajlandóak rendezni a jogtalan helyzetet: letenni a hamis igazolványt és felvenni a védőoltásokat.

Forrás: Bfmtv.com

Borítókép:  Illusztráció (Fotó: Flickr) 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.