Lapozó: Általános sztrájkot tartanak Olaszországban a köz- és magánszférában dolgozók

Hiába ígérték, nem adnak ingyenes antigénteszteket Madridban · Olimpiát szeretne rendezni a svéd miniszter, aki bírálja az antidemokratikus országok rendezési jogát · Fokozott biztonsági intézkedésekkel készülnek a terrorveszélyre Franciaországban.

Forrás: Mediaworks2021. 12. 16. 17:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hiába ígérték, nem adnak ingyenes antigénteszteket Madridban

Spanyolországban nem tudják átadni az ingyenes antigénteszteket a főváros lakóinak karácsony előtt. Az elnök, Isabel Díaz Ayuso hetekkel ezelőtt jelentette be, hogy a biztonságos karácsonyi vacsorák jegyében ingyen tesztet adnak az embereknek, amelyeket a gyógyszertárakban vehetnek át 15-étől kezdődően. Szerdán azonban kiderült: minimum egy héttel el kell halasztaniuk az eszközök kiszállítását, miután hiány alakult ki, és a beszállítók nem tudják teljesíteni a négymillió darabos megrendelést. Ez azt jelenti, hogy karácsonyra már gyakorlatilag senki sem fogja tudni átvenni és megcsinálni a tesztet, így az összejöveteleken rengeteg Covid-gócpont alakulhat ki csakúgy, mint tavaly. Ayuso elnök ezzel az intézkedéssel akarta megfékezni a vírus terjedését, és elkerülni a járvány berobbanását. Madridban az elmúlt hetekben folyamatosan nő a betegszám; a delta variáns az uralkodó, de az omikront is egyre több beteg szervezetében mutatják ki. 2020-ban a karácsonyi vacsorák után megduplázódott a fertőzöttek száma, majd január végére nemcsak Madridban, hanem országosan is telítődtek az intenzív osztályok. 

Forrás: Vozpopuli.com

Olimpiát szeretne rendezni a svéd miniszter, aki bírálja az antidemokratikus országok rendezési jogát

Örömmel látná, ha Svédország téli olimpiát rendezhetne, mondta az új sportminiszter a TT svéd hírügynökségnek. Anders Ygeman azt mondta, egyelőre nincsen kormányzati döntés a pályázat kapcsán, de nyitottak a kérdésben. Hozzátette, hogy elképzelhetőnek tartaná más országgal közösen pályázni az eseményre. Az olimpiák rendezéséről elmondta, hogy mind a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak, mind a FIFA-nak több felelősséget kellene vállalnia annak érdekében, hogy a nagy nemzetközi sporteseményeket demokratikus országokban rendezzék meg, utalva ezzel a pekingi ötkarikás játékokra, illetve a katari futball-világbajnokságra, ahol véleménye szerint nem lett volna szabad helyt adni ezeknek. Ygeman, aki egyben integrációs és bevándorlási miniszter is, megragadta az alkalmat, hogy az olimpia kapcsán ezen a területen is erősítse pozícióját. „Manapság nincs még egy olyan színtér, mint a sport, ahol ennyi különböző hátterű ember találkozik. Ha meg akarjuk törni a szegregációt és növelni akarjuk az integrációt, akkor úgy gondolom, hogy a sport és a sportmozgalom ennek a központi része” – mondta el. Svédország eddig nyolc alkalommal pályázott az olimpia megrendezésének jogára, eddig sikertelenül. 

Forrás: Dagens Nyheter

Fokozott biztonsági intézkedésekkel készülnek a terrorveszélyre Franciaországban

Gérald Darmanin, francia belügyminiszter táviratban szólította fel az ország prefektusait a fokozott elővigyázatosságra és biztonsági intézkedésekre, amelyekkel meg kell védeniük a lakosságot a karácsonyi időszakban az esetleges terrorcselekményektől. A miniszter konkrétan arra kéri a prefektusokat, hogy szervezzék meg a keresztény templomok és más helyszínek (például adventi vásárok) szisztematikus védelmét, megerősített rendőri jelenléttel. Ugyancsak fokozottabb figyelmet vár el minden egyéb, nagy tömegeket vonzó helyszíneken is, kereskedelmi központokban, ékszerüzletek környékén, piacokon, közlekedési eszközökön, amelyek ugyancsak terrortámadások kiemelt célpontjai lehetnek.

A terrorcselekményektől megvédendő helyszínek hosszú listája mellett Darmanin arra is felszólítja a rendvédelmet, hogy a biztonsági intézkedések legyenek látványosak, elrettentők. Március óta Franciaország teljes területén ismét érvényben van a magas szintű biztonsági készültség. 

Forrás: Cnews.fr

Általános sztrájkot tartanak Olaszországban a köz- és magánszférában dolgozók

Az év utolsó hónapja a zúgolódás jegyében zajlik, egymást követik a tiltakozások Olaszországban. Bizonyos szektorok munkabeszüntetéssel juttatják az ország vezetősége tudtára, hogy elégedetlenek a kormány lépéseivel. A szakszervezetek vezetői már hónapok óta tárgyalást folytatnak Mario Draghi kormányfővel. Az olasz érdekképviseletek elégtelennek ítélik meg azokat a forrásokat, amelyeket a kormány a közszféra támogatására szánt a jövő évi költségvetésben. A tiltakozók Milánó, Cagliari, Palermo, Bari, Róma terein vonulnak fel. Komoly fennakadásokra lehet számítani a városi és távközlekedésben, a szektor munkatársai nyolcórás munkaleállással tiltakoznak. Az Olasz Általános Munkás Konföderáció (CGIL) elnöke Maurizio Landini a Piazza del Popolo téren szólal fel az oktatásban, egészségügyben, tömegközlekedésben dolgozók rosszul fizetett és bizonytalan munkakörülményei miatt. A tüntetésekhez csatlakozik a fiatal egyetemisták egyesülete is, akik a kizsákmányolás, az ingyenmunka visszaszorítását követelik a kormánytól.

Forrás: Corriere.it

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.