Lapozó: Nagy-Britannia legfelsőbb bírósága is elutasította a gendersemleges útlevélre vonatkozó követelést

Hollandia már három hónap elteltével beadja az emlékeztető oltást · Szupermutáns jöhet létre az egy időben elkapott delta és omikron variánsból · Betiltja a francia belügyminiszter a készpénz használatát a felfújható gumicsónakok vásárlásakor, hogy ezzel is feltartóztassa a migránsokat.

Forrás: Mediaworks2021. 12. 16. 14:24
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hollandia már három hónap elteltével beadja az emlékeztető oltást

A holland egészségügyi miniszter, Hugo de Jonge kedden bejelentette, hogy Hollandia ezentúl mindössze három hónappal a koronavírus elleni vakcinák második adagja – vagy az egydózisú Janssen oltóanyag egyetlen adagja – után kezdi el beoltani a lakosságot az emlékeztető szérummal.

A 60 éven felüliek már korábban megkapták a felszólítást az emlékeztető dózis felvételére, de akkor még csak hat hónappal az első oltási kör után tették ezt lehetővé számukra. Most azonban az omikron variáns soha nem látott terjedési sebessége miatt a holland hatóságok elrendelték, hogy minden olyan felnőtt, aki akár csak három hónappal ezelőtt kapta meg a második oltását, sürgősen vegye fel – január közepéig – a következőt. Az omikron variáns jelenleg a fertőzések 1 százalékánál mutatható ki Hollandiában, de a nagy-britanniai és a dán példák azt jelzik előre, hogy néhány hét leforgása alatt mindenhol ez válhat a domináns változattá. Ugyanígy döntött hétfőn Thaiföld kormánya is, Belgium pedig várhatóan csütörtökön határoz az emlékeztető oltásokat megelőző időszak hosszáról, ugyancsak az omikron variáns elleni védekezés érdekében.

Források: brusselstimes.com, reuters.com

Szupermutáns jöhet létre az egy időben elkapott delta és omikron variánsból

Amerikai és orosz szakemberek is egyaránt arra figyelmeztetnek, hogy előreláthatatlan, és akár igen veszélyes következménye lehet annak, ha valaki egy időben fertőződik meg a koronavírus delta és omikron variánsával is. A két mutáció génjeinek keveredésével ugyanis egy új szupermutáns jöhet létre, amely mindkét variánsnak az ártalmasabb tulajdonságait viheti tovább. Amerikai oldalról a Moderna gyógyszergyártó vállalat orvosi főigazgatója, Paul Burton kongatta meg a vészharangot. Burton szerint a delta-omikron „víruskoktél” különösen az immunhiányos pácienseknek okozhat az eddigieknél súlyosabb komplikációkat, illetve az ő szervezetük adhat táptalajt egy új szupermutáns kialakulásához. Hozzáfűzte, hogy az omikron terjedési sebessége miatt erre a forgatókönyvre is gondolni kell. Alekszandr Szemjonov orosz virológus, a jekatyerinburgi Vektor vírusfertőzés-kutató intézet vezetője ugyancsak a kettős fertőzés veszélyeire figyelmeztetett, és rámutatott, hogy a veszély abban is rejlik, hogy egy új mutáns ötvözheti elődei tulajdonságait, így különböző szerveket támadhat és rombolhat.

Forrás: rt.com (1), rt.com (2)

Betiltja a francia belügyminiszter a készpénz használatát a felfújható gumicsónakok vásárlásakor

Gérald Darmanin francia belügyminiszter a szenátus törvényalkotói bizottságának tartott beszámolójában ismertette minisztériumának elképzeléseit, amelyek lehetővé tennék, hogy a francia állam hatékonyabban akadályozza meg a migránsok La Manche csatornai átkelését és az embercsempész-hálózatok zavartalan működését. A belügyminiszter közölte, hogy az intézkedés az egyik központi elem lenne az átkeléshez használt eszközök, különös tekintettel a gumicsónakok kereskedelmének kijátszhatatlan ellenőrzésére. Az elképzelés szerint a jövőben Franciaországban senki nem vásárolhatna készpénzért gumicsónakot és a vízi járművel járó egyéb tartozékokat, csónakmotort, mentőmellényt, evezőlapátokat. Mindezeket csak bankkártyával vagy kiállított számla ellenében, banki átutalással lehetne kifizetni.

Darmanin a jövő héten egyeztet Németország belügyminiszterével is ugyanerről, mert a La Manche csatornai átkelésekhez használt csónakok a német városon, Osnabrückön keresztül érkeznek meg Kínából. A migránsok tengeri utaztatásához használt eszközök kereskedelmének ellenőrzése azért különösen nehéz, mert gyorsan gazdát cserélő fogyasztási cikkekről van szó.

Forrás: bfmtv.com

Nagy-Britannia legfelsőbb bírósága is elutasította a gendersemleges útlevélre vonatkozó követelést

Nagy-Britannia legfelsőbb bírósága szerdán egyhangú szavazással utasította el azt a keresetet, amelyet egy LMBTQ-aktivista, Christie Elan-Cane évekkel ezelőtt indított az állam ellen, mert a szigetország törvényei szerint a brit útlevelekben nem jelölhető X-szel a magukat sem nőként, sem férfiként nem azonosítók identitása. Elan-Cane szerint ez sérti az alapvető emberi jogokat.

Az aktivista keresetét a törvény adta lehetőségek és jogi procedúrák minden lehetséges szakaszában elutasították a brit bíróságok. Tavaly márciusban például a fellebbviteli bíróság közölte, hogy a két nemet tartalmazó okmány nem sért emberi jogokat. Szerdai ítéletében a Legfelsőbb Bíróság pedig a hatályos törvényt megvédve ugyancsak kimondta, hogy a férfi vagy a női nem valamelyikének a kötelező kiválasztása a személyi okmányokban jogi jelentőséggel bír, mert az a hatóságokat segíti az emberek személyazonosságának az igazolásában. A testület ezzel elutasította Elan-Cane több évtizede hirdetett álláspontját is, amely szerint a biológiai nemnek nincs szerepe a személyazonosság meghatározásában.

Elan-Cane a Twitteren reagált az ítéletre és közölte, hogy nem fúj visszavonulót a kérdésben, s hogy a brit igazságszolgáltatás a „rossz oldalon áll”. A bejegyzésében azt is közli, hogy az ügynek ezzel még nincs vége: most az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordul.

Forrás: rt.com

Borítókép: Christie Elan-Cane (Forrás: Képernyőfotó/YouTube/HS News)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.