Macronnál is panaszkodott a magyar baloldal

Karácsony Gergely, Márki-Zay Péter, Dobrev Klára és Donáth Anna is találkozott a francia elnökkel.

MTI
2021. 12. 13. 19:38
Signing of the Quirinal Treaty between Italy and France in Rome
epa09604704 A handout photo made available by Italian government press office shows French President Emmanuel Macron and Italian Prime Minister Mario Draghi (not pictured) during a press conference at Villa Madama in Rome, Italy, 26 November 2021, after signing of the Quirinal Treaty between Italy and France. EPA/FILIPPO ATTILI / ITALIAN GOVERNMENT PRESS OFFICE / HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES Fotó: FILIPPO ATTILI / ITALIAN GOVERNMENT PRESS OFFICE / HANDOUT
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Emmanuel Macron francia elnök és a magyar baloldal egyetért abban, hogy erős Európára van szükség – tájékoztatta a Főpolgármesteri Hivatal hétfőn az MTI-t. A közlemény szerint közös Európa-vízióról, EU-s pénzekről, a magyar választások tisztaságáról és a mindkét országot érintő orosz befolyásról is egyeztetett Emmanuel Macron francia elnökkel Karácsony Gergely főpolgármester, Márki-Zay Péter közös baloldali miniszterelnök-jelölt, Dobrev Klára, az Európai Parlament alelnöke és Donáth Anna, a Momentum elnöke, európai parlamenti képviselő. Azt írták: a magyar baloldal vezetői szerint jól látható, hogy európai terveik nagyrészt megegyeznek a francia soros elnökség elképzeléseivel.

Miközben a magyar baloldal és a francia elnök egyetért abban, hogy erős, sikeres Európára van szükség, Orbán Viktor ezzel szemben azokat támogatja, akik gyengítik Európát – olvasható a kommünikében, amely szerint a kormányfő maga is Brüsszel ellen hiszterizálja a magyarokat, valamint tíz év alatt orosz és kínai befolyási övezetté silányította Magyarországot.

A beszámoló szerint a hatpárti szövetséget képviselő baloldali politikusok felhívták a figyelmet a közelgő magyar választások tisztasága körüli aggodalmaikra, különösen az orosz propagandamódszerek használatára.

Az összegzésben úgy fogalmaztak: „Emmanuel Macron jól ismeri ezeket a módszereket, ugyanis Franciaországról rendszeresen hazudozik az orosz RT nevű propagandagépezet.” Mindez – folytatták – Magyarországon ráadásul súlyosabb azzal, hogy a Fidesz szinte az összes független sajtóterméket elfoglalta, felvásárolta, bezáratta, illetve a saját érdekeik szerint átírták a választási törvényeket is.

A közlemény alapján a találkozón szóba került a jogállami mechanizmus ügye is. A résztvevők egyetértettek abban, hogy az európai adófizetői pénzeknek a magyar embereknél, nem pedig az oligarchák zsebében a helye. „Ezért mindennél fontosabb, hogy 2022-ben kormányt váltsunk” – írták.

A kommüniké szerint a találkozón kiemelten foglalkoztak a magyar önkormányzatok helyzetével is. A baloldal vezetői elmondták, hogy Magyarországon többségben vannak a változást akarók, a Fidesz hatalmasat gyengült az önkormányzati választásokon – írták. A közlemény úgy zárul: „Ennek egyenes következménye, hogy az Orbán-kormány megfosztotta bevételei jó részétől az önkormányzatokat és elsősorban Budapestet, így a túlélésért napi harcot kell vívni a kormánnyal.”

 

Borítókép: Emmanuel Macron francia államfő. (Fotó: FILIPPO ATTILI / ITALIAN GOVERNMENT PRESS OFFICE / HANDOUT)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.