időjárás -1°C Angelika 2022. January 27.
logo

Romániában jelentősen megugrott a halálozások száma

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2021.12.03. 21:02
Romániában jelentősen megugrott a halálozások száma

Romániában megtorpant az újonnan diagnosztizált koronavírus-fertőzöttek számának másfél hónapja tartó csökkenése, a járványnak tulajdonított halálesetek száma pedig ugrásszerűen emelkedett pénteken. A stratégiai kommunikációs törzs (GCS) pénteki jelentése szerint 1673 új fertőzöttet diagnosztizáltak az utóbbi 24 órában, ami 15 százalékkal elmarad ugyan az utóbbi két hét átlagától, de ugyanilyen mértékben meghaladja az utolsó hét átlagát.

A GCS pénteki összegzése szerint az utóbbi napon 183 koronavírusos beteg vesztette életét, ami több mint háromszorosa az előző napinak (58), és csaknem egy hónapja először fordul elő, hogy az elhalálozások száma magasabb, mint az utóbbi két hét átlaga.

A román médiában megszólaltatott járványügyi szakemberek szerint egyelőre nem lehet biztosra venni, hogy ezután már stagnálni vagy ismét emelkedni fog a járványgörbe, az e heti jelentéseket ugyanis az is befolyásolhatta, hogy a román nemzeti ünnep körüli ötnapos hosszú hétvége idején lényegesen kevesebb tesztet végeztek, és előfordulhat, hogy egyes korábban bekövetkezett halálesetek csak csütörtökön – a hét első munkanapján – kerültek be a hivatalos statisztikába. 

A kórházakra nehezedő nyomás tovább enyhült: pénteken 6400-nál kevesebb koronavírusos beteget kezeltek kórházban, közülük 1031 súlyos beteget az intenzív osztályokon.

Továbbra is csökkenő tendenciát mutat az oltási hajlandóság: a járvány negyedik hullámának romániai tetőzésekor és a zöldigazolvány használatának bevezetésekor elért 95 ezres átlaghoz képest jelenleg átlagosan napi 11 ezerrel emelkedik a beoltottak száma. A 19,3 milliós Romániában eddig 7,765 millió ember, a beoltható – 12 év feletti – lakosság 45,8 százaléka kapott legalább egy oltást a koronavírus ellen.

Borítókép: Covid–19 betegségben szenvedő páciensek a bukaresti Bagdasar-Arseni kórház koronavírus-részlegként működő intenzív osztályán 2021. október 12-én. (Fotó: MTI/AP/Andreea Alexandru)