időjárás °C Evelin, Fülöp 2022. május 26.
logo

Sok gondot okoznak az afgán migránsok Belgiumban

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2021.12.30. 15:20 2021.12.30. 17:54
Sok gondot okoznak az afgán migránsok Belgiumban

Aggodalmat okoznak a rendszeres összecsapások, verekedések, késelések a migránsok között, elsősorban is a belgiumi török közösség tagjai és az afgán menedékkérők között − számolt be csütörtökön a The Brussels Times című hírportál.

A hírportál a karácsony napján a nyugat-belgiumi Genkben késeléssel végződött összetűzésről tudósított. A késelés után egy  afgán gyanúsítottat letartóztattak, egy 18 éves helyi férfi pedig  kórházban lábadozik. Az összecsapások résztvevői gyakran kiskorú menekültek, akik életkoruk miatt nem toloncolhatók ki az országból − emlékeztetett a brüsszeli lap, de leszögezte, hogy a legutóbbi késelésnél − bár a gyanúsítottat hivatalosan kiskorúként regisztrálták −  a nyomozás során kiderült, hogy valójában felnőtt.

A hírlap rámutatott, hogy Belgiumba legnagyobb számban afgánok érkeznek, akiknek hatvan százaléka kísérő nélküli kiskorú. Ugyanakkor egyre többször fordul elő, hogy felnőtt afgánok különböző előnyök megszerzése végett kiskorúként regisztráltatják magukat, ezért a hatóságok több esetben csontvizsgálatot végeznek.

Sammy Mahdi migrációért és menekültügyéért felelős belga kereszténydemokrata miniszter e vizsgálatok felgyorsítását kezdeményezte minap a belga parlamentben.

Mahdi szerint az embercsempészeket többször a kiskorú menekülteknek járó, mintegy 3500 eurós évi támogatásból fizetik ki, ezért a miniszter bejelentette, hogy jövő évtől csak az összeg egynegyedét folyósítják, a többit a gyermekgondozás költségeinek fedezésére fordítják.

Marino Keulen, a limburgi tartományban található Lanaken polgármestere azt nyilatkozta a De Standaard napilapnak, hogy a helyi menekültközpontban „az afgánok sok gondot okoznak”.

Időről időre betörnek egy ablakot vagy összezúznak néhány bútort. Ez elbátortalanítja a személyzetet, akik közül néhányan már fel is mondtak − mondta Keulen.

Sammy Mahdi a napilapnak adott nyilatkozatában ezt azzal magyarázta, hogy „az afgánok kevésbé iskolázottak, mint iraki vagy szír menekülttársaik, ráadásul ezek a közösségek nem is jönnek ki jól egymással”. A miniszter az is kijelentette, hogy „jobb lenne, ha a menedékkérők, beleértve a kiskorúakat is, addig várakoznának a határnál, amíg hivatalosan menekültstátust nem kapnak”.

A menedékkérők mintegy kétharmada nem jogosult a nemzetközi védelemre. De ha egyszer már az európai határokon belül vannak, nem lehet őket eltávolítani − tette hozzá. Mahdi.

Borítókép: Egy kabuli hivatal előtt várakoznak az igénylők 2021. november 13-án, amikor az Afganisztánt uraló iszlamista tálibok újrakezdik az útlevelek kiadását (Fotó: MTI/EPA)