időjárás 18°C Jusztina 2023. szeptember 26.
logo

Migránsok miatt éghetett le több ház a déli határ közelében

Forrás: HIRADO.HU
2021.12.30. 11:41 2021.12.30. 15:11
Migránsok miatt éghetett le több ház a déli határ közelében

A kelebiai plébános a rendőrséget is értesítette. A helyszínelés során azt ígérték a rendőrök, hogy a jövőben gyakrabban járőröznek a templom környékén – számolt be az M1 Híradója.

December 25-én éjszaka migránsok mehettek be a Szerbia területén található település, Kelebia templomának udvarára, átlépve a zárt kovácsolt kaput, és a templom főbejáratában, centiméterekre a 85 éves lakkozott tölgyfa ajtó mellett tüzet raktak, majdnem leégett a templom.

Másnap reggel a felújított templom füsttel várta a Szent Családot ünnepelni jött híveket – írta Facebook-bejegyzésében Paskó Csaba plébános.

A mi templomudvarunkba már többször jöttek be migránsok, zoknikat mostak, a nyílt kúton tisztálkodtak, illetve az áramelosztókon mobilokat töltöttek fel

– mondta Paskó Csaba az M1-en.

Hozzátette: ezért sosem szólt semmit, úgy gondolta, nem az ő feladata, hogy ezeket az embereket elzavarja. 

Elmondta azt is, hogy a 92 éves sekrestyés, Annus néni fél, hiszen nem tud a migránsokkal kommunikálni, de többször kizavarta őket és ők mindig ki is mentek az udvarról, ha rájuk szóltak.

A karácsony éjszakáján történt gyújtogatás mindannyiukat megdöbbentette. 

A plébános szerint ha a 85 éves, frissen lakkozott tölgyfa ajtó kigyullad, valószínűleg leégett volna a templom  – olvasható a Híradó.hu cikkében.

Paskó Csaba elmondta, óriási a mozgás a környéken, ötös, tízes, húszas csoportokban sétáló migránsokat látni az utcákon. Többségében fiatalokról számolt be, akik éjszaka próbálnak átjutni a határon.

Ezek az emberek – mint fogalmazott – nem kérnek segítséget, öntörvényűen törnek be házakba.

Ha valaki kopogtat, akkor segítek

– hangsúlyozta Paskó Csaba, aki szerint itt nem erről van szó. 

A migránsok éjjel, titokban hatoltak be és gyújtottak tüzet. Elmondása szerint a bevándorlók, ha be is mennek a befogadóközpontokba, hamar megszöknek, jobban szeretnek az erdőben, titokban mozogni.

Betörnek az üresen álló házakba, tanyákra. Égve hagyják a villanyt, nyitva a csapot. Tüzet raknak, sok tanya és ház égett már le a környéken

– sorolta a plébános.

Az eredeti cikk és az M1 Híradó felvétele ITT található.

Borítókép: képernyőkép (Fotó: M1 Híradó)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.