Sorra érkeznek a gratulációk Olaf Scholz kormányának

Hszi Csin-ping kínai elnök üzenetében a kínai–német kapcsolatok új szintre emelését szorgalmazta.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 12. 08. 14:09
Berlin, 2021. december 8. A kancellárrá választott Olaf Scholz, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) politikusa leteszi hivatali esküjét Bärbel Bas, a német szövetségi parlament, a Bundestag elnöke előtt Berlinben 2021. december 8-án. Olaf Scholz a második világháború utáni Németország kilencedik - és negyedik szociáldemokrata - kancellárja. Elődje, a 2005-ben hivatalba lépett Angela Merkel négy ciklus után távozik a tisztségből. MTI/AP/Markus Schreiber Fotó: Markus Schreiber
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

AAz Európai Unió intézményeinek vezetői gratuláltak Olaf Scholznak, hogy megválasztották Németország kancellárjának. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Twitter-üzenetében jó munkakezdést kívánt a megválasztott német kancellárnak, és hangsúlyozta: várakozással tekint a bizalmas együttműködés elé egy erős Európa érdekében. „Várom, hogy hamarosan találkozzunk Brüsszelben” – tette hozzá Von der Leyen. Charles Michel, az Európai Unió tagországainak vezetőit tömörítő Tanács elnöke üzenetében úgy fogalmazott:

várom a közös munkát egy erős és szuverén Európáért.

A tanács elnöke egyúttal köszönetet mondott Angela Merkel korábbi német kancellárnak a sokéves együttműködésért. David Sassoli, az Európai Parlament elnöke szintén Twitter-üzenetben gratulált a német kancellár megválasztásához, és azt írta: sok sikert és szerencsét kíván a Németország és az Európa előtt álló feladatok megoldásához. Az Európai Parlament várakozással tekint a közös munka elé – tette hozzá Sassoli. Emmanuel Macron francia államfő francia és német nyelvű Twitter-üzenetben üdvözölte szerdán Olaf Scholz megválasztását német kancellárnak. Mint fogalmazott, mostantól „együtt írjuk a folytatást” a franciák, a németek és az európaiak számára. A köztársasági elnök hozzátette, hogy pénteken várja kollégáját Párizsba.

Olaf Scholz kancellárként első hivatalos külföldi látogatását a francia fővárosban teszi, ahol Macron még a kampány alatt valamennyi német jelöltet fogadta.

Egy másik üzenetben Emmanuel Macron megköszönte Angela Merkel távozó kancellárnak, hogy soha nem felejtette el a történelem tanításait, és „annyit tett értünk és velünk, Európa előrelépése érdekében”. Az üzenetet egy kétperces montázs egészíti ki a két vezető találkozóiról Macron 2017-es megválasztása óta. Az elnök november elején a legjelentősebb francia állami kitüntetés, a becsületrend legmagasabb fokozatával, a nagykereszttel tüntette ki a hivatalából 16 év után távozó Merkel német kancellárt, amikor búcsúlátogatáson fogadta a burgundiai Beaune-ban.

Hszi Csin-ping kínai elnök is csatlakozott a gratulálók sorához, és a kínai–német kapcsolatok új szintre emelését szorgalmazta. A kínai elnök hangsúlyozta: országa kész megszilárdítani és elmélyíteni a kölcsönös bizalmat, valamint bővíteni a különböző területeken kialakított kapcsolatokat és együttműködést Németországgal.

Mindehhez alkalmat kínál majd a két ország közötti diplomáciai kapcsolatfelvétel jövőre esedékes, ötvenedik évfordulója

– vélekedett.

A kínai elnök emlékeztetett: Kína és Németország között átfogó stratégiai partnerkapcsolat áll fenn, kölcsönös bizalmon alapuló, a mindkét félnek előnyös, közös alapokon nyugvó együttműködésük pedig kedvező eredményeket hozott a két ország számára. Üzenetében Hszi kiemelte: a világjárvány hozta, jelentős változások tükrében Peking és Berlin erősítette a kétoldalú kapcsolattartást és együttműködést, és közösen támogatta a koronavírus-járvány elleni globális küzdelmet, valamint a gazdasági helyreállítást, bizonyságot téve felelősségtudatukról. Li Ko-csiang kínai miniszterelnök szintén üdvözölte Scholzot, hangsúlyozva, hogy a kínai–német kapcsolatok a világ legfontosabb kétoldalú kapcsolatai közé tartoznak. A kínai miniszterelnök úgy fogalmazott:

készen áll a jó munkakapcsolat kialakítására és fenntartására az új német kancellárral a baráti és mindkét félnek előnyös együttműködés elősegítése, valamint az új eredmények elérése érdekében.

Vlagyimir Putyin orosz elnök a konstruktív párbeszéd és a közös munka kialakítása iránti reményét fejezte ki Scholz kinevezését követően. A Kreml sajtóosztálya által közzétett dokumentum szerint Putyin mind a kétoldalú, mind a nemzetközi napirend időszerű kérdéseiben törekszik a dialógusra a szociáldemokrata új német kormányfővel. „Ez kétségtelenül megfelelne az oroszok és a németek alapvető érdekeinek, és hozzájárulna a regionális és globális stabilitás és biztonság megszilárdításához” – írta Putyin. Az orosz vezető táviratot intézett a 16 évi kormányzás után leköszönt Angela Merkel kereszténydemokrata kancellárhoz is, akit tegeződve szólított meg, és további barátságáról biztosította. Putyin kifejezte őszinte háláját „a gyümölcsöző együttműködésért és a kölcsönösen tiszteletteljes párbeszédre készségért”. Emlékeztetett rá, hogy a volt kancellárral folyamatos kapcsolatban áll, és vele együtt megpróbált „kiutat találni a legnehezebb helyzetekből is”.

A német kormány élén töltött éveid során kiérdemelten nagy tekintélyre tettél szert Európában és az egész világon. Biztos vagyok benne, hogy az államférfiként és politikusként megszerzett hatalmas tapasztalatodra változatlanul szükség lesz. És természetesen folytatjuk baráti kapcsolatunkat is

– idézte az orosz államfő sajtószolgálata Putyint.

Olaf Scholzot szerdán választotta meg kancellárnak a német szövetségi parlament (Bundestag). Scholz a második világháború utáni Németország kilencedik – és Willy Brandt, Helmut Schmidt és Gerhard Schröder után a negyedik szociáldemokrata – kancellárja. Az új kancellár Angela Merkelt váltja, aki négy cikluson keresztül volt Németország kancellárja.

Borítókép: A kancellárrá választott Olaf Scholz, a Német Szociáldemokrata Párt politikusa leteszi hivatali esküjét Bärbel Bas, a német szövetségi parlament, a Bundestag elnöke előtt Berlinben 2021. december 8-án. (Fotó: MTI/AP/Markus Schreiber)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.