időjárás 19°C Konstantin 2022. május 21.
logo

„Az európai menekültügyi rendszer egy nagy hazugság”

Forrás: V4NA Hírügynökség
2022.01.20. 13:30 2022.01.20. 20:06
„Az európai menekültügyi rendszer egy nagy hazugság”

„Mindenki tisztában van vele, hogy az Európai Unió migrációs politikája összeomlott” – jelentette ki Dánia bevándorlásügyi minisztere a belga De Tijd gazdasági lapnak.

Ismét nagy port vert fel Dánia etióp származású bevándorlásügyi minisztere. Mattias Tesfaye a belga De Tijd gazdasági lapnak élesen bírálta az Európai Unió migrációs politikáját. Szerinte az európai menekültügyi rendszer „egy nagy hazugság”, és mindenki tisztában van vele, hogy az unió migrációs politikája összeomlott. Tesfaye rámutatott, hogy az általa a jóléti állam egyik legfontosabb pillérének tartott társadalmi kohéziót folyamatos támadások érik – írja a V4NA.

– Állítom ezt úgy, hogy közben a Szociáldemokrata Párt tagja vagyok. Nagyarányú migráció mellett gondok lépnek fel az iskolákban, a szociális alapú lakásrendszerünkben és az alacsonyan képzett munkaerő piacán is. Tehát a klasszikus szociáldemokrata szavazók fizetik az ellenőrizetlen migráció legmagasabb árát

– mondta a dán politikus.

A miniszter hozzátette: teljesen világos, hogy a Közel-Keletről érkező migráció veszélyt jelent a gazdaságra, mert a nagyszámú, újonnan érkezett bevándorló – különösen a nők – nehezen talál munkát. Mattias Tesfaye szerint a migráció kihívást jelent az európai értékekre is.

– Ezek az emberek nemcsak a fogkeféjükkel, a hitelkártyájukkal és a telefonjaikkal érkeznek: hozzák a vallásukat, meggyőződésüket és a saját értékrendjüket is. S bár a többségük ezeket az értékeket békés keretek között követi Dániában, vannak olyanok is, akik nem

– mondta.

A dán migrációügyi miniszterre már néhány napja is össztűz zúdult. A dán kormány ugyanis olyan menekültügyi mechanizmust javasol, amelynek értelmében a Dániába érkező menedékkérőket egy, az uniós schengeni térségen kívüli partnerországba helyeznék át addig, amíg elbírálják a kérelmüket.

Tesfaye az Európai Parlament Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottságának ülésén is ismertette a dán kormány javaslatát. Bevezető beszédében kiemelte, hogy a jelenlegi európai uniós menekültügyi rendszer megbukott, mivel nem képes a háború és üldöztetés elől menekülők biztonságát garantálni. Ezért erős és egyenlő feltételeken alapuló megállapodásokat kell kötni harmadik országokkal, hogy a menekültkérelmeket Dánián kívül lehessen elbírálni. A tárcavezető azt is hozzátette, hogy amennyiben az adott országban javul a helyzet, a menedékkérőknek vissza kellene térniük a hazájukba.

A beszéde után az európai parlamenti képviselők élesen bírálták a dán kormány javaslatát.

Valamennyien azt állították, hogy a tervezet egyáltalán nem mutat demokratikus irányba. A legnagyobb kritikát Sophie in ‘t Veld liberális holland képviselő fogalmazta meg, aki szerint a javaslat nem felel meg az európai értékeknek. Ráadásul szerinte semmilyen biztonsági kockázatot nem jelentenek a bevándorlók.

– Garantálni kell a dán társadalom biztonságát? Mégis, milyen veszélyről van szó, ami egy ilyen prosperáló államot, mint Dánia, fenyegetne?

– tette fel a kérdést ingerülten a liberális képviselő, majd hozzáfűzte, hogy a dán kormány a szélsőjobboldali nézeteket akarja kiszolgálni.

Ezzel szemben Peter Kofod, a jobboldali Identitás és Demokrácia dán európai parlamenti képviselője nagyszerűnek nevezte, hogy a dán kormány osztja azt a nézetet, amely szerint a fizikai akadályok létrehozása része lehet a migrációs kérdés megoldásának.

– A koppenhágai vezetés azt is elismerte, hogy az az út visz előre, amelyet Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke alapozott meg a 2015-ös migránsválság kapcsán

– jelentette ki a politikus.

Borítókép: Mattias Tesfaye dán bevándorlási és integrációs miniszter az Európai Parlament Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottságának meghallgatásán Brüsszelben 2022. január 13-án (Fotó: MTI/AP/Olivier Matthys)