Elhagyták a békefenntartó egységek Kazahsztánt

Az utolsó négy orosz szállító repülőgép is elhagyta Nur-Szultan és Almati városát.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 01. 19. 11:14
null
Almati, 2022. január 13. A volt szovjet tagköztársaságokat tömörítõ, orosz vezetésû Kollektív Biztonsági Szerzõdés Szervezete (ODKB) békefenntartó kontingensének kirgiz katonái a nemzetközi békefenntatók kivonásának ünnepélyes megkezdésén a kazahsztáni Almatiban 2022. január 13-án. A békefenntartókat a kazah elnök hívta be országába, mert január elsõ hetében súlyos súlyos összecsapások törtek ki tüntetõk és a biztonsági erõk között. A leginkább Almatit érintették a zavargások, amelyek a cseppfolyós földgáz árának emelkedése miatt robbantak ki. MTI/AP/NUR.KZ/Vlagyimir Tretyjakov Fotó: Vlagyimir Tretyjakov
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elhagyta a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetének (ODKB) békefenntartó erőit szállító utolsó négy orosz szállító repülőgép Nur-Szultant és Almatit − közölte szerdán az orosz védelmi minisztérium.

A repülőgépek szállítják a kontingens vezérkarát, élén Andrej Szergyukov vezérezredessel, az orosz légideszant csapatok parancsnokával. Az ODKB-tagállamok − Oroszország, Fehéroroszország, Örményország, Kazahsztán, Kirgizisztán és Tádzsikisztán − békefenntartóit Kaszim-Zsomart Tokajev kazah elnök hívta be, a hazája nagyvárosaiban zajló erőszakos zavargások közepette.

Orosz hírügynökségi jelentések szerint a békefenntartókat, akiknek létszáma Tokajev kikötése szerint nem haladhatta meg a 2500 főt, három napon belül a teljes haditechnikai felszerelésükkel együtt Kazahsztánba telepítették. 

A légiszállítást az összes ODKB-tagállamból, csakúgy mint a kivonást, az orosz légierő szállítógépei hajtották végre. A Sztanyiszlav Zasz, az ODKB főtitkára által közölt adatok szerint a békefenntartó erők Kazahsztánba szállítását több mint hetven orosz Il–76-os és öt An–124-es repülőgép 108 repülésével hajtották végre.

Kazahsztánban a hivatalos tájékoztatás szerint a békefenntartók fontosnak nyilvánított létesítményeket biztosítottak, harci műveletekben nem vettek részt.

Tokajev január 11-én kijelentette, hogy az országban stabilizálódott a helyzet, és a békefenntartók két napon belül megkezdhetik a kivonulást. Az ODKB védelmi miniszterei a vonatkozó határozatot január 13-án írták alá.

Borítókép: A volt szovjet tagköztársaságokat tömörítő, orosz vezetésű Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetebékefenntartó kontingensének kirgiz katonái a nemzetközi békefenntartók kivonásának ünnepélyes megkezdésén a kazahsztáni Almatiban 2022. január 13-án (Fotó: MTI/AP/NUR.KZ/Vlagyimir Tretyjakov)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.