Horvátországban és Szlovéniában nő a fertőzöttek száma

Az alacsony átoltottság miatt újra nagy nyomás nehezedhet majd az egészségügyi ellátórendszerre.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 01. 03. 14:58
BEROS, Vili
Zágráb, 2021. november 4. A koronavírus elleni oltás felvételére váró emberek Zágrábban 2021. november 4-én. A drasztikusan növekvő esetszámok miatt Horvátországban újabb szigorításokat terveznek bevezetni a koronavírus-járvány megfékezésére. Vili Beros horvát egészségügyi miniszter elmondta, hogy az előző 24 órában 6310 új fertőzöttet regisztráltak az országban, a járvány kezdete óta a legtöbbet, s a vírus okozta Covid-19 betegségben 32-en haltak meg. MTI/AP/Darko Bandi Fotó: Darko Bandic Forrás: MTI/AP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Horvátországban és Szlovéniában is nőtt az újonnan regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma a múlt héthez képest – derült ki a válságstábok hétfői jelentéséből. Szlovéniában a hétnapos átlag százezer főre vetítve jelenleg 1526 fő, és magas, 44 százalékos a pozitív tesztek aránya. Ez a nyolcadik, egymást követő nap, hogy nő a fertőzöttek száma az országban. Hétfőre 1008 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, és a fertőzés következtében tizenegy beteg halt meg. Kórházban 548 beteget ápolnak, közülük 173-an vannak intenzív osztályon. A valamivel több mint kétmillió lakosú országban eddig 1 250 240-en kaptak védőoltást, közülük 1 190 292-en mindkét adagot felvették. Janez Poklukar egészségügyi miniszter hétfői sajtótájékoztatóján bejelentette:

az omikron variáns terjedése miatt a héten újabb szigorításokról dönthet a kormány.

Szlovéniában eddig 324 esetben mutatták ki az új vírustörzset, és 2335 esetben annak gyanúját.

A szomszédos, valamivel több mint négymilliós Horvátországban az elmúlt 24 órában 1103 új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak, a múlt heti szám kétszeresét. A vírus okozta Covid–19 betegségben 44-en hunytak el. Kórházban 1795 beteget ápolnak, közülük 239-en vannak lélegeztetőgépen. Az országban eddig 2 259 559-en kaptak védőoltást, közülük 2 142 805-en már a második adagot is. Horvátországban hivatalosan 51 esetben mutatták ki a koronavírus új, omikron változatát, de szakemberek szerint az új vírustörzs sokkal jobban elterjedhetett, mint amiről a hatóságoknak tudomásuk van.

Külföldi tanulmányok szerint az omikron által okozott betegség enyhébb lefolyású, mint a korábbi variánsok esetében volt, de Zágráb és Ljubljana is attól tart, hogy az alacsony átoltottság miatt újra nagy nyomás nehezedik majd az egészségügyi ellátórendszerre.

Borítókép: A koronavírus elleni oltás felvételére váró emberek Zágrábban 2021. november 4-én (Fotó: MTI/AP/Darko Bandi)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.