Iráni–kínai–orosz haditengerészeti gyakorlat kezdődik

A „2022 Tengeri biztonsági övezet” fedőnevű gyakorlatot az Indiai-óceán északi részén tartják.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 01. 20. 15:01
INDIA-CHINA-BORDER-DEFENCE; Indiai katonák hadgyakorlata a kínai határ közelében Fotó: Europress/AFP Fotó: MONEY SHARMA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közös haditengerészeti gyakorlatot kezd pénteken Irán, Kína és Oroszország – közölte az iráni fegyveres erők egyik sajtószóvivője csütörtökön az ISNA iráni félhivatalos hírügynökséggel. A „2022 Tengeri biztonsági övezet” fedőnevű gyakorlatot az Indiai-óceán északi részén tartják.

Ez a három ország harmadik ilyen közös haditengerészeti gyakorlata

– tette hozzá Mosztafa Tadzsoldin szóvivő.

Ebrahim Raiszi iráni elnök tavaly júniusi hivatalba lépése óta törekszik jobban elmélyíteni országa kapcsolatait Kínával és Oroszországgal. Teherán szeptemberben csatlakozott a Sanghaji Együttműködési Szervezethez, a Peking és Moszkva által vezetett közép-ázsiai biztonsági szervezethez. Az iráni elnök szerdán Moszkvában találkozott Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, akinek hosszú távú stratégiai együttműködést javasolt, Hoszein Amirabdollahián iráni külügyminiszter pedig a múlt héten Kínába látogatott.

A mostani hadgyakorlat célja a biztonság megerősítése a térségben, valamint a három ország közötti többoldalú együttműködés kiterjesztése a világbéke és a tengeri biztonság közös támogatására, továbbá egy közös jövőjű tengeri közösség létrehozására

– nyilatkozta az iráni fegyveres erők sajtószóvivője az ISNA-nak.

Az iráni fegyveres erők és a Forradalmi Gárda haditengerészete egyaránt részt vesz a manőveren, amely különböző taktikai gyakorlatokat tartalmaz, például égő hajó megmentését, eltérített vízi jármű kiszabadítását, valamint légi célpontok éjszakai megsemmisítését.

Borítókép: Indiai katonák hadgyakorlata a kínai határ közelében (Fotó: Europress/AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.