Joe Biden saját maga alatt vágja a fát

Most éppen egy újságírót küldött el melegebb éghajlatra, miután az a rekordmagas inflációról merte kérdezni.

2022. 01. 25. 11:26
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bekapcsolva maradt Joe Biden amerikai elnök mikrofonja tegnap esti sajtótájékoztatóján, így az egész világ hallhatta véleményét Peter Doocy riporterről. Az Egyesült Államok első embere − legfinomabb fordításban − „hülye anyaszomorítónak” nevezte a Fox News újságíróját, akinek mindössze annyi volt a bűne, hogy a negyven éve nem tapasztalt, rekordmagas inflációról kérdezte az elnököt − egy olyan sajtóeseményen, aminek egyébként ez volt a fő témája. − Nem akart olyan kérdéseket, melyek nem kapcsolódnak a szóban forgó területhez, aminek én eleget tettem, ugyanis a sajtótájékoztatót megelőző kabinetülés kifejezetten erről szólt − magyarázta később Doocy, aki értetlenül állt az eset előtt. 

Az elmúlt napokban nem ez az első alkalom, hogy Biden ingerülten válaszol egy-egy neki nem tetsző kérdésre. 

Múlt hét csütörtökön szintén a Fox News riportere, Jacqui Heinrich az ukrán válság kapcsán arról kérdezte az elnököt, miért nem teszi meg Washington az első lépést, megelőzve ezzel Moszkva esetleges támadását. A válasz csupán annyi volt: „Micsoda hülye kérdés!”. Ez nagy felháborodást keltett az amerikai közbeszédben. Marsha Blackburn, Tennessee állam republikánus szenátora Twitter-bejegyzésében szexistának nevezte Bident, majd kiemelte, Heinrich egy okos, felkészült újságírónő és az elnöknek azonnal bocsánatot kell kérnie. Megszólalt az ügyben Barack Obama korábbi tanácsadója, Brett Bruen is. 

− Ez nem egy hülye kérdés. Ez egy nagyon is fontos kérdés. Folyamatosan engedjük Putyinnak, hogy ő alakítsa az ukrajnai konfliktussal kapcsolatos eseményeket. Itt az ideje, hogy a kezünkbe vegyük az irányítást, és megfogalmazzuk a saját feltételeinket

− írta a szakértő a Twitter közösségi oldalon.

Habár Biden később telefonon bocsánatot kért Doocytól, ezek az esetek nem tesznek jót a demokrata elnök mélyrepülésben zuhanó népszerűségének. Az Associated Press amerikai hírügynökség és a NORC Center for Public Affairs Research közpolitikai és közvélemény-kutató intézet januári felméréséből kiderült, 

hogy már a − Biden megválasztásában egyébként kulcsszerepet játszó − fekete bőrű amerikaiak körében is drasztikusan csökkent az elnök támogatottsága.

A friss kutatás szerint tíz afroamerikaiból hat szimpatizál az elnökkel − mandátumának első félévében ez az arány kilencvenszázalékos volt. 

− Annyira csalódott vagyok, hogy egyszerűen nem tudom, mit mondjak

− fakadt ki George Hart, a columbiai Benedict College professzora. Szerinte Biden eddigi kormányzásának a fekete bőrű szavazók isszák meg a levét, ez pedig ellene megy a választási kampányban ígérteknek. 

Az elnök és ezáltal a Demokrata Párt zuhanása könnyen a képviselőházi többség elvesztéséhez vezethet az idén ősszel esedékes félidős választásokon. Peter Doocy egyébként éppen arra várt választ, hogyan befolyásolhatja az infláció a közelgő voksolás eredményét. A Fox News legújabb kutatásából kiderült, a választókat nagyon is aggasztja az amerikai gazdaság jelenlegi állapota. 

Pártállástól függetlenül a megkérdezettek 85 százalékát nyugtalanítja a rekordmagas − tavaly decemberben hét százalékosnak mért − infláció: a demokraták körében 81, a republikánusoknál pedig 91 százalék ez az arány. 

A felmérésből az is kiderül, hogy sem Barack Obama, sem pedig Donald Trump támogatottsága nem volt ilyen alacsony elnökségük első éve után. Joe Biden alelnöke, Kamala Harris sem áll fényesen: 54 százalékra emelkedett társadalmi elutasítottsága, ezzel még az elnököt is megelőzte. Ezek után nem meglepő, hogy a demokraták újra felvetették Hillary Clinton indításának ötletét a 2024-es elnökválasztások tekintetében.

Borítókép: Joe Biden amerikai elnök összehívta a kabinetet, hogy az infláció megfékezésének lehetőségeiről tárgyaljanak 2022. január 24-én (Fotó: AFP/Getty Images/Brendan Smialowski)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.