időjárás 23°C Ottó 2022. július 2.
logo

Joe Biden saját maga alatt vágja a fát

Scheffer Joakim
2022.01.25. 11:26 2022.01.25. 12:02
Joe Biden saját maga alatt vágja a fát

Bekapcsolva maradt Joe Biden amerikai elnök mikrofonja tegnap esti sajtótájékoztatóján, így az egész világ hallhatta véleményét Peter Doocy riporterről. Az Egyesült Államok első embere − legfinomabb fordításban − „hülye anyaszomorítónak” nevezte a Fox News újságíróját, akinek mindössze annyi volt a bűne, hogy a negyven éve nem tapasztalt, rekordmagas inflációról kérdezte az elnököt − egy olyan sajtóeseményen, aminek egyébként ez volt a fő témája. − Nem akart olyan kérdéseket, melyek nem kapcsolódnak a szóban forgó területhez, aminek én eleget tettem, ugyanis a sajtótájékoztatót megelőző kabinetülés kifejezetten erről szólt − magyarázta később Doocy, aki értetlenül állt az eset előtt. 

Az elmúlt napokban nem ez az első alkalom, hogy Biden ingerülten válaszol egy-egy neki nem tetsző kérdésre. 

Múlt hét csütörtökön szintén a Fox News riportere, Jacqui Heinrich az ukrán válság kapcsán arról kérdezte az elnököt, miért nem teszi meg Washington az első lépést, megelőzve ezzel Moszkva esetleges támadását. A válasz csupán annyi volt: „Micsoda hülye kérdés!”. Ez nagy felháborodást keltett az amerikai közbeszédben. Marsha Blackburn, Tennessee állam republikánus szenátora Twitter-bejegyzésében szexistának nevezte Bident, majd kiemelte, Heinrich egy okos, felkészült újságírónő és az elnöknek azonnal bocsánatot kell kérnie. Megszólalt az ügyben Barack Obama korábbi tanácsadója, Brett Bruen is. 

− Ez nem egy hülye kérdés. Ez egy nagyon is fontos kérdés. Folyamatosan engedjük Putyinnak, hogy ő alakítsa az ukrajnai konfliktussal kapcsolatos eseményeket. Itt az ideje, hogy a kezünkbe vegyük az irányítást, és megfogalmazzuk a saját feltételeinket

− írta a szakértő a Twitter közösségi oldalon.

Habár Biden később telefonon bocsánatot kért Doocytól, ezek az esetek nem tesznek jót a demokrata elnök mélyrepülésben zuhanó népszerűségének. Az Associated Press amerikai hírügynökség és a NORC Center for Public Affairs Research közpolitikai és közvélemény-kutató intézet januári felméréséből kiderült, 

hogy már a − Biden megválasztásában egyébként kulcsszerepet játszó − fekete bőrű amerikaiak körében is drasztikusan csökkent az elnök támogatottsága.

A friss kutatás szerint tíz afroamerikaiból hat szimpatizál az elnökkel − mandátumának első félévében ez az arány kilencvenszázalékos volt. 

− Annyira csalódott vagyok, hogy egyszerűen nem tudom, mit mondjak

− fakadt ki George Hart, a columbiai Benedict College professzora. Szerinte Biden eddigi kormányzásának a fekete bőrű szavazók isszák meg a levét, ez pedig ellene megy a választási kampányban ígérteknek. 

Az elnök és ezáltal a Demokrata Párt zuhanása könnyen a képviselőházi többség elvesztéséhez vezethet az idén ősszel esedékes félidős választásokon. Peter Doocy egyébként éppen arra várt választ, hogyan befolyásolhatja az infláció a közelgő voksolás eredményét. A Fox News legújabb kutatásából kiderült, a választókat nagyon is aggasztja az amerikai gazdaság jelenlegi állapota. 

Pártállástól függetlenül a megkérdezettek 85 százalékát nyugtalanítja a rekordmagas − tavaly decemberben hét százalékosnak mért − infláció: a demokraták körében 81, a republikánusoknál pedig 91 százalék ez az arány. 

A felmérésből az is kiderül, hogy sem Barack Obama, sem pedig Donald Trump támogatottsága nem volt ilyen alacsony elnökségük első éve után. Joe Biden alelnöke, Kamala Harris sem áll fényesen: 54 százalékra emelkedett társadalmi elutasítottsága, ezzel még az elnököt is megelőzte. Ezek után nem meglepő, hogy a demokraták újra felvetették Hillary Clinton indításának ötletét a 2024-es elnökválasztások tekintetében.

Borítókép: Joe Biden amerikai elnök összehívta a kabinetet, hogy az infláció megfékezésének lehetőségeiről tárgyaljanak 2022. január 24-én (Fotó: AFP/Getty Images/Brendan Smialowski)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.