Kővel dobtak fejbe egy lengyel határőrt a belarusz határon

Külföldi állampolgárok egy csoportja a belarusz erők támogatásával próbált bejutni az EU-ba.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 01. 20. 12:19
Bruzgi, 2021. november 12. Az Európai Unióba igyekvő migránsok élelemosztásra várnak a lengyel határnál, a fehéroroszországi Grodno környékén, a bruzgi határátkelõ közelében 2021. november 12-én. A lengyel hatóságok becslése szerint 3-4 ezer migráns tartózkodik a fehérorosz-lengyel határ mentén, és a számuk folyamatosan gyarapodik. MTI/EPA Fotó: - Forrás: MTI/EPA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Belarusz oldalról kővel fejbe dobtak a határ túloldalán szolgálatot teljesítő lengyel katonát, akit kórházba szállítottak – közölte csütörtökön a Twitter-oldalán a lengyel határőrség. A tájékoztatás szerint előző nap 38 személy kísérelte meg illegálisan átlépni a lengyel–belarusz határt.

Mielnik térségében egy külföldi állampolgárokból álló harmincfős csoport a belarusz biztonsági erők támogatásával megpróbált áttörni a határon, de a lengyel határőrök elfogták őket. Iraki, guineai, pakisztáni, szíriai és indiai állampolgárokról van szó.

Az elmúlt évben a lengyel határőrség 39 700 illegális határátlépési kísérletet regisztrált a belarusz határon. 2019-ben csak 122 ilyen próbálkozást észleltek. A lengyel hatóságok szerint jelenleg mintegy 4-5 ezer, az Európai Unióba bejutni szándékozó illegális bevándorló tartózkodhat Belaruszban. 2020. december 1. és 2022. március 1. között tilos a belarusz határ menti lengyel körzetekben tartózkodni. A rendelkezés a podlasiei vajdaság  115 és a lublini vajdaság 68 településére terjed ki.

Borítókép: Az Európai Unióba igyekvő migránsok élelemosztásra várnak a lengyel határnál, a belarusz Grodno környékén, a bruzgi határátkelő közelében 2021. november 12-én. (Fotó: MTI/EPA)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.