Lapozó: Nyár elejére elkészül a koronavírus elleni spanyol oltóanyag

Bigámia és kiskorúval kötött házasság miatt buknak le Európában a marokkói bevándorlók · Letartóztatta a rendőrség a spanyol Pablo Escobart · Egyes svéd idősotthonokban még mindig hiányzik a palackos oxigénellátás.

Forrás: MEDIAWORKS-HÍRCENTRUM2022. 01. 17. 17:50
null
Pásztó, 2022. január 6. Megkapja egy nõ a kínai Sinopharm koronavírus elleni vakcina második adagját a pásztói Margit Kórházban kialakított oltóponton 2022. január 6-án. MTI/Komka Péter Fotó: Komka Péter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bigámia és kiskorúval kötött házasság miatt buknak le Európában a marokkói bevándorlók

A spanyolországi Valenciától északra található Castellón tartomány bírósága nyolc év börtönbüntetésre és 30 ezer euró kártérítés megfizetésére ítélt egy 35 éves marokkói férfit egy 15 éves lány sérelmére elkövetett szexuális erőszak és sanyargatás miatt.

A Spanyolországban élő férfi a 15 éves lányt Marokkóban vette feleségül még 2016-ban, majd állandó spanyolországi lakhelyére vitte, ahol arra kötelezte fiatalkorú feleségét, hogy unokahúgaként mutatkozzon be, ha szükséges. 

A ház takarításán és egyéb háztartási munkákon kívül a marokkói férfi a lányt szexuális szolgáltatásokra is kényszerítette. A spanyol hatóságok a fiatalkorút 2017-ben vették állami felügyelet alá, mert gyanították, hogy erőszaknak van kitéve. A tavaly novemberi bírósági meghallgatásán azonban a lány úgy nyilatkozott, hogy neveltetése szerint a szex a férj joga és a feleség kötelessége. Kirendelt pszichológusai szerint azonban a fiatal lányt megfélemlítették; retteg a férjétől, akinek csupán kényszerből engedelmeskedett.

Egy francia semmítőszék pedig azért utasította el egy marokkói állampolgárságú fiatal nő keresetét a francia állampolgárság megszerzésére, mert kiderült, hogy a marokkói származású, de francia állampolgárságú férjének már volt egy korábban kötött házassága. A bigámia Franciaországban jogellenes, így a második feleség nem jogosult francia állampolgárságú „férje” után az állampolgárság felvételére.

Forrás: bladi.netbladi.net

Letartóztatta a rendőrség a spanyol „Pablo Escobart”

A nemzeti rendőrség tagjai Toledo városában ütöttek rajta a spanyolországi heroin legnagyobb importőrén, és ezzel együtt felszámolták azt a szervezetet is, amelyet irányított. A férfi – akit a heroin spanyolországi Pablo Escobarjaként emlegettek – Hollandiából hozatta a heroint, hogy aztán Madridban, Kasztíliában és Extremadurában terjessze. Bűnszervezetének több háza és lerakata volt Toledo megye különböző pontjain, melyeket a kábítószer-szállítmányok elrejtésére használtak. Letartóztatásakor 55 kiló heroint foglaltak le a rendőrök, ami az elmúlt évek egyik legnagyobb fogása. 

A vezérrel együtt további kilenc embert tartóztattak le, közülük nyolcan már börtönben vannak. A „spanyol Escobar” állítólag szoros kapcsolatban áll egy török állampolgár által irányított nemzetközi kábítószer-kereskedő csoporttal is. A rajtaütés során nyolc házkutatást tartottak, melynek során több mint 51 ezer eurónyi készpénzt, heroincsomagok préselésére és készítésére szolgáló formákat, ékszereket, pisztolyokat, vadászpuskát, autókat és motorokat foglaltak le.

Forrás: Elmundo.es

Egyes svéd idősotthonokban még mindig hiányzik a vezetékes vagy palackos oxigénellátás

A koronavírus-járvány első hulláma során rengetegen hunytak el a svédországi idősotthonokban a megfelelő ellátás hiányában. A parlament által felállított vizsgálóbizottság többek között megállapította, hogy a speciális gondozási igényű idősek intézményeiből hiányzott a légzést könnyítő vezetékes vagy palackos oxigénellátás. A közmédia felméréséből kiderült, hogy a koronavírus-bizottság jelentése után egy évvel még mindig vannak olyan otthonok, ahol hiányzik az orvosi felszerelés. Egyes települések azt az információt adták, hogy bizonyos önkormányzatok szerint a légzési nehézségekkel küzdő időseknek kórházba kell menniük az ellátásért. Ezen önkormányzatok között volt olyan is, amely azt a választ adta, hogy bár ők szerették volna fejleszteni az ellátást, de az egészségügyi ellátásért felelős régiós hivatal úgy döntött, hogy az oxigén nem kerülhet be az úgynevezett egészségügyi alapellátásba.

Forrás: Svt.se

Nyár elejére elkészül a spanyol Covid-oltóanyag

Pedro Sánchez miniszterelnök először beszélt a nyilvánosság előtt a spanyol nemzeti vakcináról, az Ipráról, amely jelenleg a klinikai tesztek harmadik fázisának jóváhagyására vár. Úgy fogalmazott: „az első félév vége előtt meglesz a saját oltóanyagunk”. Hozzátette, hogy ezután Spanyolország bebizonyítja majd, hogy saját eszközeivel és erőforrásaival is képes szembenézni a járvánnyal. A kormányfő kiemelte azt a politikai döntést, amelynek köszönhetően szerinte a spanyol állampolgárok átoltottsági aránya az egész világ számára követendő példa lett.

Úgy véli, hogy a kormány stratégiája – a rendelkezésre álló eszközökhöz mérten – a pandémia kezdete óta megfelelő és arányos volt, ráadásul a kormány mindvégig az ország lakóinak egészségére gondolva hozta meg döntéseit. Végül hozzátette azt is, hogy Spanyolország eddig 50 millió adag koronavírus elleni oltóanyagot adományozott a fejlődő országoknak, különösen a latin-amerikai térségnek, mellyel Európában segítségnyújtás terén is kiemelkedővé vált.

Forrás: Ondacero.es

Borítókép: Megkapja egy nő a kínai Sinopharm koronavírus elleni vakcina második adagját a pásztói Margit Kórházban kialakított oltóponton 2022. január 6-án (Fotó: MTI/Komka Péter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.