Lapozó: Huszonhatmillió eurót különít el a spanyol kormány az LMBTQ és vallási turizmusra

Ötven éve ül a trónon a dán királynő · Franciaországban építik meg Európa első, kifejezetten keresztényeket vonzó települését · Kevesebb nőt, de több kisgyermeket ért erőszakos bűncselekmény Spanyolországban 2021-ben.

Forrás: Mediaworks-hírcentrum2022. 01. 14. 17:00
Maroto, Reyes;
Madrid, 2020. január 13. Reyes Maroto új spanyol ipari, kereskedelmi és idegenforgalmi miniszter leteszi hivatali esküjét az új spanyol kormány tagjainak beiktatási ünnepségén a madridi Zarzuela-palotában 2020. január 13-án. A Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) és a baloldali radikális Unidas Podemos (Együtt képesek vagyunk) pártszövetség együttmûködésével Spanyolország elsõ koalíciós kormánya jött létre. Az új kabinetben a posztok felére nõi vezetõt neveztek ki. MTI/EPA/Pool/Emilio Naranjo Fotó: Emilio Naranjo
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ötven éve ül a trónon a dán királynő

Rövid betegség után, fél évszázada, 1972. január 14-én halt meg IX. Frigyes dán király. Másnap kiáltották ki 31 éves lányát II. Margit néven királynőnek, egy olyan időszakban, amikor a monarchia intézménye erős támadás alatt volt. Hivatalos mottójának az „Isten segítsége, a nép szeretete, Dánia ereje” mondatot választotta.

Az akkor még bizonytalan és gyakran zavarban lévő királynő ugyanakkor hamar a dánok kedvencévé vált, ma pedig népszerűbb, mint valaha. Rajongója a művészeteknek, maga is fest és szenvedélyes dohányos. Ez utóbbiról azt nyilatkozta, akkor fog leszokni, ha lemond a trónról.

II. Margit trónra lépésének jubileumára háromnapos ünnepségsorozatot terveztek, de a világjárvány miatt még a palota balkonjáról sem fogja üdvözölni az alattvalókat.

Forrás: Dn.se

Franciaországban építik meg Európa első, kifejezetten keresztényeket vonzó települését

Franciaország Indre-et-Loire megyéjének egyik kistelepülésén, l’Île-Bouchard-ban hozzák létre Európa első olyan övezetét, amelyben várhatóan kizárólag katolikus vallásúak vásárolnak majd családjuknak lakóingatlant, számolt be róla a Sputnik News hírügynökség.

A jelenleg 1500 lakosú falu már korábban is ismert volt – katolikus körökben – Franciaország-szerte, mert 1947-ben négy helyi kislány tíz alkalommal volt szemtanúja Szűz Mária megjelenésének. A gyermekek elmondása szerint Szűz Mária arra kérte őket, hogy imádkozzanak Franciaországért és a családokért. A falucska bővítését és az ajánlatra vélhetően fogékony keresztény családok betelepítését egy francia ingatlanfejlesztő vállalat, a Monasphère kezdeményezte. Az első tulajdonosok várhatóan 2024-ben költözhetnek majd be. Monasphère a weboldalán úgy nyilatkozik a fejlesztésről, hogy annak célja kizárólag az, hogy az érdeklődők a spirituális zarándokhely közvetlen közelében élhessenek.

A cég társalapítója, Damien Thomas elmondta, hogy nagy az érdeklődés a projekt iránt, eddig 250 francia család vette fel a kapcsolatot a vállalattal. Az ingatlanfejlesztő további hat-hét hasonló projektet tervez a jövőben.

Forrás: Fr.sputniknews.com

Kevesebb nőt, de több kisgyermeket ért erőszakos bűncselekmény Spanyolországban 2021-ben

A nemi alapú erőszakkal meggyilkolt nők száma tavaly volt a legalacsonyabb azóta, hogy ilyen típusú adatok rendelkezésre állnak a dél-európai országban. Bár a mérleg egyik oldala jobb adatokat mutat, a másik oldalon megemelkedett a helyettes erőszak száma, vagyis amikor a nőket a gyermekeiken keresztül bántalmazták. Az esélyegyenlőségi minisztérium csütörtökön részletezte, hogy az előzetes adatok szerint 2021. január 1-je és december 31-e között 43 halálos áldozatot követelt a nemi erőszak, de további három ügyben még megerősítésre várnak. Ezzel együtt azonban tavaly hét kiskorú hunyt el másodlagos erőszak áldozataként. Mindannyiuk életét valamelyik saját, vér szerinti szülője oltotta ki. Közülük négy esetben ráadásul már a tragédia bekövetkezése előtt feljelentették a bűncselekményt elkövető szülőt. Az illetékes kormánymegbízott szerint a tavaly elfogadott új gyermekvédelmi törvény javíthat az idei statisztikán és nagyobb védelmet biztosít a gyerekeknek. Az új előírások szerint, ha bármiféle bántalmazás történik, azonnali hatállyal felfüggesztik nemcsak a szülői felügyeletet, hanem a gyermek látogatását is.

Forrás: Rtve.es

Huszonhatmillió eurót különít el a spanyol kormány az LMBTQ és vallási turizmusra

A spanyol turisztikai miniszter, Reyes Maroto tájékoztatása szerint az LMBTQ és vallási turizmusra szánt pénzt az európai uniós alapokból különítik el. A kiválasztott projektek 200 ezer és kétmillió euró közötti támogatást kapnak majd. Az idegenforgalmi tárca célja, hogy sokszínűbbé tegye az ország turisztikai kínálatát, amelynek része a hagyományos modell átalakítása is. A tervek szerint idéntől jelentős összegeket kapnak uniós forrásokból az LMBTQ-kollektívák, valamint a különböző vallási csoportok utazóira építő turisztikai szervezetek is. Spanyolország rövidesen az LMBTQ-emberek kiemelt nyaralási célpontjává válhat. Reyes Maroto hozzátette: az idősek és a fogyatékkal élők pihenését szervező intézmények is részesülnek majd támogatásban.

Forrás: Abc.es

Borítókép: Reyes Maroto új spanyol ipari, kereskedelmi és idegenforgalmi miniszter leteszi hivatali esküjét az új spanyol kormány tagjainak beiktatási ünnepségén a madridi Zarzuela-palotában 2020. január 13-án (Fotó: MTI/EPA/Pool/Emilio Naranjo)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.