Megalakult az új parlament Irakban

A szövetségi bíróság decemberben megerősítette a Muktada az-Szadr síita hitszónok vezette pártszövetség győzelmét.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 01. 10. 10:27
null
Bagdad, 2021. december 27. Az iraki szövetségi legfelsõbb bíróság épülete Bagdadban 2021. december 27-én. Az iraki legmagasabb szintû iraki alkotmányos testület közölte, hogy jóváhagyta az októberi parlamenti választások eredményét, így az új iraki parlament két héten belül megtarthatja alakuló ülését. A többségében síita milicistákat tömörítõ Népi Mozgósítási Erõk (al-Hasd as-Saabi, PMF) az október 10-i parlamenti választások eredménye miatt korábban panaszt nyújtott be a bíróságra, mert a voksolásokon a 329 képviselõt számláló törvényhozásban csak 16 parlamenti helyet szerzett, míg a leköszönõ törvényhozásban 48 képviselõje volt. MTI/EPA/Ahmed Dzsalil Fotó: Ahmed Dzsalil
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mintegy három hónappal az előre hozott választások után, Irakban vasárnap megalakult az új parlament, és újraválasztották házelnöknek Mohamed al-Halbuszi szunnita politikust. 

Az Irán-barát szervezetek jelentős veszteségeket szenvedtek el a reformokat követelő, hónapokon át tartó utcai tüntetések kiváltotta októberi előre hozott választásokon. Az eredményt szintén utcai tüntetéseken kérdőjelezték meg a voksoláson gyengén szerepelt politikai pártok támogatói.

Az iraki szövetségi bíróság decemberben jóváhagyta a választás eredményét, és megerősítette a befolyásos Muktada az-Szadr síita hitszónok vezette pártszövetség győzelmét.

A Szadr vezette szövetség 73 képviselői helyet szerzett a 329 fős parlamentben a végeredmény szerint, jóval megelőzve a második helyezett szunnita Takadum (Haladó Párt) pártot, amely 37 helyet kapott. A 41 éves Habuszit a vasárnapi alakuló ülésen 200 támogató szavazattal választották meg a második mandátumára – jelentette az INA iraki hivatalos hírügynökség. A szokásrend szerint az iraki parlament elnöke szunnita, a miniszterelnök síita, az elnök pedig kurd.

Borítókép: az iraki szövetségi legfelsőbb bíróság épülete Bagdadban (Fotó: MTI/EPA/Ahmed Dzsalil)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.