„Mindenki veszített” – írják az olasz napilapok

Sergio Mattarella újraválasztása azt jelenti, hogy a kormánypártok képtelenek együttműködni.

2022. 01. 30. 14:26
MATTARELLA, Sergio
Róma, 2022. január 30. Az olasz elnöki sajtóiroda által közreadott képen Sergio Mattarella olasz államfõ nyilatkozik a sajtó képviselõinek Rómában 2022. január 29-én, miután az olasz elnökválasztás nyolcadik fordulójában a római parlament a szükséges 505 szavazatot túllépve 759 vokssal az eddigi államfõt, Sergio Mattarellát választotta meg ismét köztársasági elnöknek. MTI/EPA/Olasz elnöki sajtóiroda Fotó: -
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Mindenki veszített” – kommentálják az olasz napilapok az olasz államfőválasztás eredményét. Éjszakába nyúló tárgyalások, taktikázások, bénult tehetetlenség jellemezte Olaszországban a választást elmúlt napokban lezajlott fordulóit. A politikai frakcióknak nem sikerült megegyezniük egy széles támogatottságú, a többség által támogatott jelölt személyében. A voksolások hatodik napján a rendkívüli összetett, nehéz társadalmi és gazdasági helyzetre tekintettel

a kormánytöbbség képviselői végül abban állapodtak meg, hogy felkérik a búcsúzóban lévő államfőt, maradjon hivatalában.

A nyolcadik fordulóban 759 vokssal, hatalmas tapsvihar kíséretében újra megválasztották Sergio Mattarellát. „Fizetésük megtartását ünneplik” – kommentálta ironikusan Giorgia Meloni, az ellenzéki Olaszország Fivérei párt elnöke a parlamenti aulában ujjongó képviselők magatartását. A jobboldali pártvezér ugyanis határozottan ellenezte Mattarella maradását, mely véleménye szerint egy vesztes kompromisszum.

A jobbközép szétrobbant, a balközép formációkat állandó gyanúsítgatások és bizalmatlanságok feszítik

– írja a La Stampa napilap. Kétségtelen, hogy az amúgy is ingatag lábakon álló olasz politikát tovább gyengítette az államfő megválasztásának ügye: lerántotta a leplet a különböző világnézetet valló kormánypártok tárgyalóképtelenségéről, az együttműködés ellehetetlenüléséről.

A jobbközép szövetségesek közötti krízisről beszélt Giorgia Meloni a Corriere della Sera napilap hasábjain is. – Nincs többé az a jobbközép, amit ismerünk, de újraépítjük – tett ígéretet Meloni, cseppet sem kendőzve csalódottságát szövetségeseiben. A szintén jobboldali Liga és a Hajrá, Olaszország! ugyanis a kormányban foglal helyet. Az ellenzéki elnök szerint óriási lehetőséget engedtek ki kezükből a jobbközép erők. – Sziklaszilárd összefogással és kitartással patrióta államfő kerülhetett volna a Quirinale-palotába – hangsúlyozta.

Micsoda kiábrándulás

– írja az Il Giornale napilap, jelezve, hogy nem a maradásra bírt államfő személyét kifogásolják, hanem a választások során felszínre kerülő gyengeségeket. „Többet vártunk a jobbközép formációktól – reklamál a napilap, amely Meloni álláspontját osztva úgy véli, most lett volna a legmegfelelőbb alkalom egy patrióta politikus megválasztására. – A legkézenfekvőbbnek mutatkozó megoldás (Mattarella) még egy ideig elrejti a pártok súlyos belső kríziseit, alkalmatlanságukat, hogy képtelenek a megújulás útjára lépni” – írták.

A történelemkönyvekben is emlékezni fognak a parlament tehetetlenségre, mely egyetlen jelöltre sem adta le voksát, hanem egyenesen az államfőhöz fordult

– írta az Il Tempo napilap, amely szerint Mattarella újráválasztása mögött valójában Mario Draghi miniszterelnök áll. Mattarella megválasztása előtt felmerült ugyanis Draghi személye mint köztársasági elnök, ám sokan attól tartottak: ha az államfői palotába kerül, a bal- és jobboldali erőkből álló többpárti kormány szétesésik. A lap szerint mivel Draghinak nem sikerült elérni saját megválasztását, ellehetetlenítette ellenfeleit. Az Il Messaggero napilap is a megoldásképtelen politikai pártok kálváriájáról írt az elnökválasztás kapcsán.

Borítókép: Sergio Mattarella olasz államfő nyilatkozik a sajtó képviselőinek Rómában 2022. január 29-én. (Fotó: MTI/EPA/Olasz elnöki sajtóiroda)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.