időjárás 13°C Magdolna 2022. május 29.
logo

Nagyot csökkent a Demokrata Párt népszerűsége

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.01.18. 09:40 2022.01.18. 10:04
Nagyot csökkent a Demokrata Párt népszerűsége

2021-ben az amerikai választópolgárok pártpreferenciáját tekintve a demokrata párt kilenc százalékpontos előnyről öt százalékpontos hátrányba került a republikánusokkal szemben − derült ki a Gallup amerikai közvélemény-kutató intézet hétfőn közzétett felméréséből.

A Gallup közlése szerint ez 1991 óta − amióta az intézet  rendszeresen méri az Egyesült Államokban a pártok támogatottságát − a legnagyobb változás. 

A tavalyi év első negyedévében az amerikaiak összesen 49 százaléka tartotta magát a Demokrata Párt hívének, az utolsó negyedévben azonban ez az arány 42 százalékra esett vissza. A magukat republikánusnak valló válaszadók aránya ugyanebben az időszakban 40-ről 47 százalékra nőtt.

2021 elején a demokraták támogatottsága közel egy évtizede nem tapasztalt szintet ért el, azonban − szakértők szerint − előnyük a harmadik negyedévre „elpárolgott”, miután Joe Biden amerikai elnök elfogadottsága és népszerűsége is folyamatosan csökkent. A politikai környezet az elemzők szerint a negyedik negyedévben is kedvezőbb volt a republikánusok számára.

Ennek következtében pedig a politikai jobboldal öt százalékpontos előnyre tett szert a demokratákkal szemben, amely 25 éve nem fordult elő. 

Utoljára 1991 első negyedévében volt ennél is magasabb a republikánusok támogatottsága, ami annak volt köszönhető, hogy az Egyesült Államok − George H.W. Bush akkori republikánus elnök kormányzása idején − győzelmet aratott az öbölháborúban.

A Gallup kutatása szerint az amerikaiak politikai hovatartozásának változása hasonló mintát követett, mint ahogyan Donald Trump volt republikánus elnök és Joe Biden népszerűsége alakult 2021-ben. Mint írják: 

Biden 2021 januárjában „erős jóváhagyással” foglalta el hivatalát, támogatottsága azonban folyamatosan csökkent, többek között a koronavírus-járvány emelkedő esetszámai, az afganisztáni tragikus katonai kivonulás és a növekvő infláció miatt. Ezzel szemben Trump − a január 6-i capitoliumi zavargást követően − alacsony támogatottsággal kezdte 2021-et, azonban az év végére elfogadottsága javult.

A Gallup legfrissebb, decemberi becslése azt mutatja, hogy a két párt támogatottsága közeledett egymáshoz, ugyanis a megkérdezettek 46 százaléka vallotta magát republikánusnak és 44 százalékuk demokrata pártinak.

Az amerikai közvélemény-kutató intézet adatai telefonos felméréseken alapulnak, melyek több mint 12 ezer, véletlenszerűen kiválasztott felnőtt lakos megkérdezésével készültek.

Borítókép: A Republikánus Párt (balra) és a Demokrata Párt logója. (Fotó: Getty Images/Corbis/Brooks Craft LLC)