A jobboldali francia elnökjelöltek tarolnak a Facebookon

A BFM TV vizsgálata szerint a jobboldali politikusok az összes interakció 84,6 százalékát tudhatják magukénak.

2022. 02. 05. 17:17
MACRON, Emmanuel; ZEMMOUR, ric
Versailles, 2021. oktber 20. Eric Zemmour jobboldali francia publicista a La France n'a pas dit son dernier mot (Franciaorszg mg nem mondta ki az utols szt) cm knyvrl tartott versailles-i beszlgetsre rkezik 2021. oktber 19-n. A francia kzvlemny-kutatk szerint a jelltsgrl szl dntst egyelre halogat Zemmournak komoly eslye lenne arra, hogy Emmanuel Macron hivatalban lv llamf vetlytrsa legyen a kvetkez prilisban esedkes francia elnkvlaszts msodik forduljban. MTI/AP/Michel Euler Fotó: Michel Euler
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A francia elnökjelöltek közül a jobboldaliak a legnépszerűbbek a Facebook közösségi oldalon, az ő posztjaikra érkező reakciók száma a legmagasabb – derült ki a francia BFM TV hírcsatorna januári adatok alapján készített elemzéséből. A vizsgálat szerint az elnöki székért induló jobboldali politikusok az összes interakció 84,6 százalékát tudhatják magukénak, a baloldali jelöltek viszont csak 10,4 százalékot. Az elemzés készítői a politikusok posztjaira adott reakciók mellett a hozzászólások és a megosztások számát is figyelembe vették.

Az eredmények azt mutatják, Emmanuel Macron köztársasági elnök legnépszerűbb jobboldali kihívója a kampányát iszlám- és bevándorlásellenességre építő Éric Zemmour, akinek bejegyzéseire mintegy 2,3 millió reagálás érkezett.

A második helyen az euroszkeptikus Hazafiak párt elnöke, Florian Philippot áll közel 1,8 millió reagálással, őt követi a nacionalista nézeteket valló Talpra, Franciaország! párt vezetője, Nicolas Dupont-Aignan 1,7 milliót meghaladó interakcióval. Marine Le Pen, a bevándorlást ellenző Nemzeti Tömörülés párt jelöltje a negyedik helyen végzett 1,6 millió reagálással. A statisztikai adatokon ugyanakkor az is látszik, Macron népszerűsége jelentősen alábbhagyott az utóbbi időben: tavaly májusban a 850 ezret is elérte az interakciók száma közösségi oldalán, idén januárra ez az érték 346 ezerre csökkent. Zemmour népszerűsége pedig tavaly augusztusban kezdett leginkább felfelé ívelni:

fél év alatt több mint tizenegyszeresére emelkedett a posztjaira adott reakciók száma, ezzel övé a legnagyobb arányú emelkedés is.

A vizsgálat továbbá azt is mérte, az elnöki pozícióért induló politikusok mennyire aktívak a Facebook-oldalon. Januárban Zemmour tette közzé a legtöbb tartalmat, 422 bejegyzést tudhat maga mögött, Philippot oldalán 375 bejegyzés jelent meg, Le Pen oldalán 254 posztot számoltak, Dupont-Aignan oldalán pedig 216 bejegyzést. A négy legnépszerűbb poszt egyébként a Talpra, Franciaország! elnökének oldalán jelent meg, aki mind a négy alkalommal élő videóban jelentkezett be közösségi oldalára.

Borítókép: Éric Zemmour jobboldali francia publicista, elnökjelölt (Fotó: MTI/AP/Michel Euler)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.