időjárás 4°C Aida , Karolina 2023. február 2.
logo

Az unió fegyvereket küld Ukrajnába, lezárja a légteret az orosz gépek előtt

Magyar Nemzet
2022.02.27. 18:31 2022.02.27. 18:32
Az unió fegyvereket küld Ukrajnába, lezárja a légteret az orosz gépek előtt

– Az Európai Unió történetében először anyagilag támogatja fegyverek és egyéb eszközök beszerzését, valamint szállítását egy támadás alatt álló országba – erről Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és Josep Borrell, az EU kül-és biztonságpolitikai főképviselője tettek bejelentést vasárnap Brüsszelben, az ukrán háborúról szólva. Bejelentették azt is, hogy további büntetőintézkedéseket foganatosítanak Oroszországgal, illetve Belarusszal szemben. 

Az EB kezdeményezi, hogy az uniós légteret zárják le az orosz tulajdonú és működtetésű gépek előtt. 

Ismert, az elmúlt órákban már megannyi EU-ország hozott hasonló döntést. Von der Leyen elmondása szerint az orosz oligarchák magángépei sem használhatják ezentúl az európai légteret. Mint azt sajtónyilatkozatában jelezte,

az unióban szintén betiltják a Kreml médiagépezetét, tehát sem a Russia Today, sem a Szputnyik állami hírügynökségek nem "terjeszthetik tovább a hazugságaikat, hogy igazolják Putyin háborúját és megosszák az uniónkat".

– Eszközöket hozunk létre, hogy megálljt parancsoljunk a mérgező és káros dezinformációjuknak Európában – közölte. 

Ami Belaruszt illeti, a bizottsági elnöknő szerint az országot az EU újabb szankciókkal sújtja, amiért segíti az orosz katonai agressziót. 

Megerősítette a tegnapi bejelentést is, miszerint az Európai Unió kötelezettséget vállalt arra, hogy egyes orosz bankokat kizárnak a SWIFT nemzetközi bankközi kommunikációs és tranzakciós hálózatból. 

Borítókép: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke (Forrás: EB)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.