időjárás 5°C Virgil 2022. november 27.
logo

„Ez a kiadvány mélyen sérti Anne Frank emlékét”

Magyar Nemzet
2022.02.03. 09:40 2022.02.03. 09:52
„Ez a kiadvány mélyen sérti Anne Frank emlékét”

A brüsszeli székhelyű Európai Zsidó Kongresszus (EJC) az Anne Frank feltételezett elárulójáról szóló könyv visszavonására szólította fel az amerikai HarperCollins könyvkiadót. Rosemary Sullivan könyve – amely Nyomozás Anne Frank ügyében – Az árulás igaz története címmel magyarul is megjelent – „85 százalékos bizonyossággal” állítja, hogy a nácik elől rejtőzködő Anne Frank és családja amszterdami búvóhelyét egy zsidó jegyző árulhatta el a megszállóknak a második világháború idején.

Az EJC arra kérte a könyvkiadót, hogy határolódon el, és hívja vissza a könyvet, amely „potenciálisan uszító állításokat tartalmaz… egy olyan időszakban, amikor az antiszemitizmus, a holokauszt tagadása és tényeinek elferdítése egyre erősödik”.

Véleményünk szerint ez a kiadvány mélyen sérti Anne Frank emlékét, valamint a holokauszt áldozatai és túlélői méltóságát

– írta Móse Kántor, a szervezet elnöke a Brian Murray-nek, a HarperCollins vezérigazgatójának címzett, február 1-jén írott levelében. A szóban forgó könyv egy már nyugdíjba vonult FBI-ügynök, Vince Pankoke nyomozása alapján íródott. A kötet szerint Arnold van den Bergh – a lehetséges áruló – a németek által létrehozott amszterdami Zsidó Tanács tagja volt, és jegyzőként műalkotások náciknak való kényszerértékesítése ügyében járt el. A könyv írója, Rosemary Sullivan szerint Van den Bergh bejutott olyan helyekre, ahol zsidók rejtőzködtek, és vélhetően ő vezette el a rendőrséget 1944. augusztus 4-én a Frank család rejtekhelyére. A könyv kiadása óta több történész is megjegyezte, nincs bizonyíték arra, hogy a Zsidó Tanácsnak feljegyzései lettek volna azokról a címekről, ahol a zsidók elrejtőztek.

Hétfőn a kötet holland kiadója, az Ambo Anthos közölte: elhalasztották a döntést a második kiadásról mindaddig, amíg nem kapnak válaszokat a könyv alapját jelentő kutatást végző csoporttól a felvetődött kérdésekre.

Anne Frank családja Adolf Hitler hatalomra kerülése után menekült el Németországból Hollandiába. Miután 1940 májusában a németek Hollandiát is lerohanták és megszállták, Anne és családja bujkálni kényszerült, mindaddig, amíg fel nem fedezték őket 1944. augusztus 4-én. Annét és nővérét a bergen-belseni táborba szállították, mindketten ott haltak meg. Édesanyjukat Auschwitzban gyilkolták meg. Édesapjuk, Otto Frank megmenekült, Amszterdamba hazatérve tudta meg, hogy családját koncentrációs táborokban ölték meg. Anne naplóját az egyik bújtatótól kapta meg, megjegyzéseket fűzött hozzá, majd 1947-ben kiadta. A naplót 2009-ben az UNESCO a világörökség részévé nyilvánította, a világ tíz legolvasottabb könyve közé tartozik.

Borítókép: Anne Frank (Fotó: Wikipédia)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.