időjárás -4°C Gerda , Martina 2023. január 30.
logo

Kreml: közvetítést ajánlott fel az izraeli miniszterelnök

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.02.27. 14:19 2022.02.27. 14:35
Kreml: közvetítést ajánlott fel az izraeli miniszterelnök

Közvetítést ajánlott fel az Ukrajnával folytatandó tárgyalásokhoz Vlagyimir Putyin orosz elnöknek Naftali Bennett izraeli miniszterelnök  

– közölte vasárnap a Kreml sajtószolgálata.

A közlemény szerint Putyin azt mondta Bennettnek, hogy – az izraeli közvetítési ajánlatig – Kijev nem élt Moszkvának azzal a javaslatával, hogy kezdődjenek tárgyalások a Belaruszban található Gomelben. Az orosz elnök emellett tájékoztatta az izraeli kormányfőt a háború – a Kreml szóhasználata szerint „a Donyec-medence védelmében indított különleges hadművelet” – menetéről. Putyin azt is közölte, hogy az orosz tárgyalóküldöttség Gomelben van és kész a megbeszélésekre Kijev képviselőivel, akik „következetlenségről tanúbizonyságot téve mindeddig nem éltek ezzel a lehetőséggel”.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője vasárnap korábban azt mondta, hogy az ukrán fél választotta ki Gomelt a tárgyalások helyszínéül. Az orosz küldöttséget Vlagyimir Megyinszkij orosz elnöki tanácsadó vezeti. Hozzátette, hogy Oroszország ezúttal a tárgyalások idejére nem fogja felfüggeszteni a hadműveletet Ukrajnában, ahogy ezt korában tette.

Volodimir Zelenszkij ezzel szemben vasárnap reggel még azt közölte, hogy minden, Belaruszon kívüli város megfelelne a megbeszélések helyszínéül, olyan országban ahonnan nem lövik Ukrajnát. Varsót, Pozsonyt, Budapestet, Isztambult és Bakut nevezte meg lehetséges helyszínként. Zelenszkij pénteken fordult Bennetthez azzal a kéréssel, hogy Izrael közvetítsen Oroszország és Ukrajna között a tűzszüneti tárgyalásokon.

Borítókép: Naftali Bennett izraeli miniszterelnök felszólal egy kormányülésen 2021. december 26-án

(Fotó: MTI/AP/Reuters/Nir Elias)

Háború Ukrajnában

Megérkeztek a nagy-britanniai kiképzésre az ukrán harckocsizók

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.