Megkezdték a kormány elleni bizalmatlansági indítvány tárgyalását Montenegróban

A parlament feloszlatását azonban nem szavazták meg a képviselők.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 02. 04. 18:40
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem támogatták a montenegrói képviselők a parlament megbízatási idejének lerövidítését a pénteki szavazáson. Megkezdték viszont a kormány elleni bizalmatlansági indítvány tárgyalását.

A parlament megbízatási idejének lerövidítéséről, vagyis voltaképpen a képviselőház feloszlatásáról szóló ülés öt órát késett, végül a képviselők nem támogatták a javaslatot, a jelen lévő 79 politikus közül csak 29 szavazott igennel.

A néhány perces ülést követően kezdődött meg a kormány ellen beadott bizalmatlansági indítvány vitája. Ezt a montenegrói kormánykoalíció egyik kisebbik mozgalmát, az Egyesült Reform Akció (URA) mozgalmat vezető Dritan Abazovic, valamint az ellenzék nyújtotta be január közepén. A dokumentum benyújtói szerint a miniszterelnök az utóbbi hónapokban tanúsított viselkedésével megsértette az ország alkotmányát és törvényeit, valamint megnehezítette vagy ellehetetlenítette a törvényhozó és a végrehajtó hatalom közötti együttműködést, amivel politikai válságba sodorta az országot, és lassította Montenegró európai uniós csatlakozási folyamatát. Válaszlépésként Zdravko Krivokapic kormányfő kezdeményezte Dritan Abazovic miniszterelnök-helyettes leváltását. Az erről szóló ülést csütörtökön tartották volna, ám a képviselők nem támogatták a kérdés napirendre tűzését, így az ülés elmaradt.

A bizalmatlansági indítványt kezdeményező URA szerint ha a kormány elbukik a bizalmi szavazáson, akkor kisebbségi kormányzásra lehet számítani, az új kormányból ugyanis mindenképpen kihagynák a korábban három évtizedig kormányzó, Milo Djukanovic államfő vezette balközép Szocialisták Demokratikus Pártját (DPS), de a szerb- és oroszbarát Demokratikus Frontot (DF) is. 

A kormánykoalíció más pártjai korábban kizártnak nevezték a kisebbségi kormány megalakítását, és kormányátalakítást vagy előre hozott választásokat javasoltak, ám Zdravko Krivokapic ezeket a lehetőségeket eddig elutasította.

A podgoricai Vijesti.me hírportál becslése szerint a bizalmatlansági indítványt a 81 képviselő közül legalább 44 fogja támogatni.

Zdravko Krivokapic a 2020 augusztusában tartott parlamenti választásokat követően lett miniszterelnök, amikor az akkori ellenzék egy hajszállal megverte a DPS-t. A korábbi ellenzéki pártok a 81 tagú parlament 41 helyét szerezték meg. Az új kormányban Európa- és szerbbarát pártok is helyet kaptak, és éppen ez az ellentét lassította a döntéshozatalt már a kormány megalakulása óta.

Borítókép: Zdravko Krivokapic Montenegró miniszterelnöke (balra) szerb hivatali kollégájával, Ana Brnabiccal (Fotó: AP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.