Moszkva tagadja a kibertámadással kapcsolatos vádakat

Anne Neuberger helyettes amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó Moszkvát okolta az Ukrajnát ért támadások miatt.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 02. 19. 13:45
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem Oroszország a felelős az ukrán kormányzati és banki honlapokat ért kibertámadásokért − közölte szombati Twitter-üzenetében a washingtoni orosz nagykövetség. A képviselet megalapozatlannak nevezte azokat az állításokat, melyek szerint Moszkva áll a támadások mögött, hangsúlyozva, hogy az orosz fél sosem hajtott végre ehhez hasonló rosszindulatú támadásokat a kibertérben.

Anne Neuberger helyettes amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó pénteken Moszkvát tette felelőssé a DDOS, azaz elosztott szolgáltatásmegtagadással járó túlterheléses kibertámadásokért, amelyek egy időre megbénították  az ukrán védelmi minisztérium, a fegyveres erők, valamint két állami pénzintézet weboldalát.

A támadásról Kijev kedden adott hírt. Az ukrán védelmi minisztérium szerdai közlése szerint az Egyesült Államoktól kaptak azonnali segítséget a kibertámadás elhárításához. 

− A támadók biztosan tudták, hogy az oldal védett a klasszikus DDOS-támadásokkal szemben, ezért az oldal kódjában kerestek sebezhetőséget. Megállapíthatjuk, hogy ez, sajnos, sikerült nekik. Szakértőink − felismerve, hogy az oldal DDOS-támadásnak van kitéve − átfuttatták a teljes forgalmat egy, az Egyesült Államokban működő kiegészítő védelmi alkalmazáson

− közölte a védelmi tárca.

Mihajlo Fedorov ukrán digitális fejlesztési miniszter a legutóbbi kibertámadást a kormányzati oldalak és a bankszektor elleni eddigi legnagyobb DDOS-támadásnak nevezte Ukrajna történetében. A hatóságok szerint a támadók célja Ukrajna belső helyzetének destabilizálása és a pánikkeltés volt.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Getty Images)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.