Pozitív lett a török elnök és feleségének Covid-tesztje

Recep Tayyip Erdogan és Emine Erdogan is az omikron vírusvariánssal fertőződött meg.

2022. 02. 05. 14:57
Turkish President Recep Tayyip Erdogan
Turkish President Recep Tayyip Erdogan Fotó: DOGUKAN KESKINKILIC
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pozitív lett a Recep Tayyip Erdogan török elnök és felesége, Emine Erdogan koronavírustesztje. Az államfő Twitter-oldalán ismertette, enyhe tüneteik vannak és az omikron vírusvariánst mutatták ki náluk. Hozzátette: a következő napokban mindketten otthonról fognak dolgozni. Helyi hírportálok arról számoltak be, Erdogan személyesen vett volna részt egy szombati rendezvényen az észak-törökországi Zonguldak városában, azonban beszédét már videóüzenetben mondta el. Szintén videóhíváson keresztül részt vett egy isztambuli alagútmegnyitási ünnepségen. Felesége, Emine Twitter-üzenetében azt írta: reméli, hogy mindketten a lehető leggyorsabban átesnek a betegségen.

A hamarosan 68. életévét betöltő államfő mögött egy meglehetősen elfoglalt hét áll: Törökországban több eseményen jelent meg személyesen, beleértve a kormány ülését a fővárosban, Ankarában. Erdogan kedden találkozott a Nadzsíb Míkáti miniszterelnök vezette libanoni delegációval, majd Ukrajnába utazott, hogy tárgyaljon Volodomir Zelenszkij ukrán elnökkel. Pénteken pedig már Isztambulban vett részt egy mecset megnyitóján, ezt követően kellett volna Zonguldak városába utaznia.

A nemzetközi sajtó szerint Erdogan már a kétnapos ukrajnai látogatás előtti sajtótájékoztatóján is fáradtnak tűnt, rekedt hangon beszélt és tüsszentett is.

Az elnök egészségi állapota érzékeny téma Törökországban. Novemberben nyomozást indítottak a közösségi média néhány felhasználója ellen az elnök egészségi állapotával kapcsolatos „spekulatív, manipulatív jellegű” Twitter-üzenetek miatt. Erdogan, aki korábban félprofi igazolt labdarúgó volt, 2011-ben vastagbélműtéten esett át. Korábban többször tagadta, hogy rákos beteg lett volna, és továbbra is folyamatosan sűrű hivatalos programot bonyolít, gyakran naponta több helyszínen mond beszédet.

A török egészségügyi minisztérium szombati közleménye szerint pénteken rekordszámú beteget, több mint 111 ezer új fertőzöttet regisztráltak és 248 halálesetet jelentettek, ami tavaly október óta a legmagasabb értéknek számít. December végén még csak 20 ezer körül volt a napi új fertőzöttek száma, de azóta ez megemelkedett a rendkívül fertőző omikron variáns megjelenése miatt. A török lakosság 62,2 százaléka – közel 52,5 millió lakos – kapta meg ez idáig a koronavírus elleni oltás mindkét adagját, a harmadik, emlékeztető oltást pedig 38,8 – több mint 32,7 millióan – százalékuk vette fel.

Borítókép: Recep Tayyip Erdogan török elnök (Fotó: AFP/Anadolu Agency/Dogukan Keskinkilic)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.