Célt ért a miniszterelnök levele, hazánk előleget kap egy uniós újjáépítési alapból

Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke szerint a baloldal uniós forrásokkal kapcsolatos hazugságainak ékes cáfolata, ami történik.

Munkatársunktól
2022. 03. 24. 16:24
ORBÁN Viktor; MICHEL, Charles
Brüsszel, 2022. március 24. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j3), Charles Michel, az Európai Tanács elnöke (j) és Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke (b2) az EU-tagországok állam-, illetve kormányfõinek kétnapos csúcstalálkozóján Brüsszelben 2022. március 24-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Háromszázmillió euró uniós forrás nyílhat meg rövidesen Magyarország számára; Orbán Viktornak az Európai Bizottság elnökéhez címzett levele nyomán a testület lehetővé tette, hogy hazánk előleget kapjon az EU egyik újjáépítési alapjából nyilatkozta Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke a távirati irodának csütörtökön. 
A baloldal uniós forrásokkal kapcsolatos hazugságainak ékes cáfolata, hogy kevesebb, mint egy hét után Orbán Viktor kezdeményezése beindította az Európai Unió gépezetét, és az Európai Bizottság a React–EU rendelet módosítására tett javaslatot 

mondta Havasi Bertalan. Hozzátette: ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy néhány hét múlva Magyarország számára mindenfajta előfeltétel nélkül háromszázmillió euró forrás nyílik meg.

Lapunk hasábjain is írtunk róla, hogy a miniszterelnök a múlt héten levélben fordult Ursula von der Leyenhez és kérte, hogy Magyarország a lehető leghamarabb és ténylegesen hozzájuthasson a számára előirányzott uniós forrásokhoz, és azokat rugalmasan, a válság kezelésére leginkább alkalmas célokra használhassa fel. Orbán Viktor a dokumentumban emlékeztette az elnöknőt, hogy Magyarország határainál háború dúl; a rendkívüli körülmények pedig rendkívüli intézkedéseket követelnek.

Az említett, körülbelül ötvenmilliárd eurós React-EU csomagot eredetileg a járványügyi válság hatásainak enyhítésére kezdeményezte a bizottság. A brüsszeli testület az ukrán háború nyomán viszont arra tett javaslatot, hogy 

annak még el nem költött része – megközelítőleg tízmilliárd euró – a menekültek ellátására is felhasználható legyen. 

A React-EU forrásait a „Next Generation EU”, azaz a 750 milliárd eurót kitevő uniós helyreállítási alap fedezi. 

Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök Brüsszelben (Fotó: MTI)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.