Dél-Oszétia népszavazást tart arról, hogy Oroszország része legyen

A csatlakozást követően egyesülhet a két Oszétia. Tbiliszi egyik köztársaság függetlenségét sem ismeri el.

Magyar Nemzet
2022. 03. 31. 12:54
PUTYIN, Vlagyimir
Donyeck, 2022. február 22. Orosz zászlókkal ünnepelnek emberek Donyeck belvárosában 2022. február 21-én, miután Vlagyimir Putyin orosz elnök aláírta a két önhatalmúlag kikiáltott délkelet-ukrajnai szakadár terület - a "Luhanszki Népköztársaság" és a "Donyecki Népköztársaság" - függetlenségének elismerésérõl szóló dokumentumot. MTI/AP/Alexei Alexandrov Fotó: Alexei Alexandrov
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Dél-Oszétia az Oroszországhoz csatlakozást követően megindítja az egyesülési eljárást Észak-Oszétiával – jelentette ki Anatolij Bibilov dél-oszét elnök csütörtökön a Rosszija 24 hírcsatornán. Közölte, hogy 

a Grúziától 1991-ben fegyveres harc után de facto elszakadt, de az ENSZ-tagállamok túlnyomó többsége által nem elismert „Dél-oszét Köztársaság” konzultációkat folytat Oroszországgal a csatlakozásról megtartandó népszavazás ügyében.

–  A jogi lépéseknek döntően a nemzetközi jogon kell alapulniuk. Ennek van alapja. Dél-Oszétia független állam, és meghozhatja azokat a döntéseket, amelyeket saját maga számára létfontosságúnak tart. Ez a döntés létfontosságú Dél-Oszétia népe számára – nyilatkozott Bibilov.

Viktor Vodolackij, az orosz parlamenti alsóház FÁK-ügyekkel, eurázsiai integrációval és a határon túli oroszok ügyeivel foglalkozó bizottságának elnökhelyettese a TASZSZ orosz hírügynökségnek nyilatkozva úgy vélekedett, hogy az Oroszországhoz csatlakozásról szóló népszavazást májusban vagy júniusban tarthatják meg. Gyina Gasszijeva, a dél-oszét államfő szóvivője ugyancsak az orosz állami hírügynökségnek azt mondta, hogy az eljárást az április 10-én esedékes elnökválasztást követően fogják elindítani.

Szergej Samba, a Grúziától Dél-Oszétiával mintegy egy időben, a ’90-es évek elején szintén egyoldalúan elszakadt Abházia biztonsági tanácsának titkára a TASZSZ-nak úgy nyilatkozott, hogy az abház vezetés támogatja a két Oszétia egyesülési vágyát, de nem gondolkodik a csatlakozásról Oroszországhoz. Rámutatott hogy a nemzeti függetlenséget több nemzedék harcának eredményeként sikerült kivívni, a más országba beolvadásra pedig nincs társadalmi igény, és ezt kizárja a köztársaság alkotmánya is.

Emlékeztetett rá, hogy Dél-Oszétia nem először tart népszavazást arról, hogy Oroszország része lehessen.

Azt is hangsúlyozta, hogy Abházia és Oroszország szövetségesi és stratégiai viszonyát szorosabbra kell fűzni, legyen szó akár a gazdaságról, akár a védelemről.

Tbiliszi egyik köztársaság függetlenségét sem ismeri el. Grúzia 2008. augusztus 8-ra virradóra kísérletet tett rá, hogy fegyverrel hódítsa vissza Dél-Oszétiát, amit Oroszország katonai erővel megakadályozott. Dél-Oszétia az ötnapos háborút követően Abháziával együtt önhatalmúlag kinyilvánította függetlenségét. Ezt Oroszországon kívül csak Nicaragua, Venezuela, Szíria, Vanuatu és Nauru ismerte el, valamint olyan területek, mint Nyugat-Szahara, a donyecki és a luhanszki „népköztársaság”, valamint a moldovai szakadár Dnyeszter-mente.

Borítókép: orosz zászlókkal ünnepelnek emberek Donyeck belvárosában 2022. február 21-én, miután Vlagyimir Putyin orosz elnök aláírta a két önhatalmúlag kikiáltott délkelet-ukrajnai szakadár terület függetlenségének elismeréséről szóló dokumentumot (Fotó: MTI/AP/Alexei Alexandrov)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.