Kelemen Hunor: A népszámlálás meghatározza a magyar közösség helyzetét

Az RMDSZ elnökén kívül Klaus Iohannis és Nicolae Ciuca is köszöntötte a magyarokat március 15. alkalmából.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 03. 15. 16:54
KELEMEN Hunor
Kolozsvár, 2018. július 7. Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke beszédet mond a Vallásszabadság Háza avatóünnepségén a kolozsvári unitárius templomban 2018. július 7-én. A Vallásszabadság Házát a korábban püspöki rezidenciaként szolgáló, felújított középkori műemléképületben alakította ki a Magyar Unitárius Egyház. MTI Fotó: Biró István Fotó: Biró István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Romániában hétfőn elkezdődött népszámlálás és az április 3-i magyarországi parlamenti választások kihívásait említette március 15-i üzenetében Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke. Az MTI-hez kedden eljuttatott üzenetben a Románia miniszterelnök-helyettesi tisztségét is betöltő politikus megemlítette: a következő tíz évben meg fogja határozni a magyar közösség helyzetét az, hogy hány magyart regisztrálnak a népszámláláson.

Akkora lesz a súlyunk, ahányan vállaljuk etnikai, anyanyelvi és felekezeti identitásunkat, ahányan vállaljuk magyarságunkat

– jelentette ki. 

A magyarországi választás kapcsán megemlítette: az elmúlt 12 évben az erdélyi magyar közösség mellett állt a magyar kormány.

– A választás tétje nem kevesebb, mint hogy az a kormány folytassa munkáját Magyarország élén, amelynek fontos az erdélyi magyarok ügye – közölte.

Kelemen Hunor megemlítette: nehéz lelkesnek lenni, amikor az ország határainál háború robbant ki, járvány dúl immár két éve, az áram és a gáz ára pedig az egekbe szökött. Arra figyelmeztetett azonban, hogy 1848-ban sem pislákolt volna fel a remény Petőfi és társai nélkül.

– Ha nem lettek volna ők, a szabadságért feltételek nélkül harcba szálló forradalmárok, a szabadság szeretete nem ivódott volna mélyen a nemzet génjeibe, ma pedig nem tudnánk azt, ami azóta egyértelmű: a szabadságért lelkesedni érdemes, időről időre meg kell küzdeni érte, ha meg megfosztanak tőle, kötelességünk visszaszerezni – fogalmazott a politikus.

Kelemen Hunor elítélte a háborút, és szolidaritását fejezte ki az Ukrajna területén élő nemzetekkel, kiállásáról biztosította a kárpátaljai magyarokat. – A békésebb jövő akkor köszönt ránk, ha készek vagyunk áldozatot hozni érte. Itt az idő, hogy kezünkbe vegyük sorsunk alakulását! – közölte.

A romániai magyarokhoz március 15. alkalmából intézett üzenetében Klaus Iohannis román államelnök elmondta: a humanista értékek őrzőjeként a különböző nemzetiségű román állampolgároknak közös felelőssége, hogy továbbadják a következő nemzedékeknek az együttélés példáját és gyakorlatát.

Az elnöki hivatal oldalán közzétett üzenetben Iohannis egészséget, békét, jólétet kívánt a romániai magyaroknak nemzeti ünnepük alkalmából, amikor kinyilvánítják nemzeti identitásukat és a szülőföldjükhöz való ragaszkodásukat.

Az elnök méltatta a magyaroknak a romániai társadalom építéséhez való hozzájárulását, illetve azt a jelentős szerepet, amelyet az ország fejlődésének alapját képező projektek gyakorlatba ültetésével töltenek be.

– A szorgalmuk és az elevenen ébren tartott hagyományaik révén a magyarok mindig gazdagították Európa kultúráját és az emberiség kulturális örökségét. Még akkor is, ha természetes módon a nemzetiségi önazonosságunk elválaszt minket egymástól, a közös értékek jelentik azt a hidat, amely közelít bennünket egymáshoz. Ezek az értékek egyesítenek minket a demokráciában, a szabadságban és az emberi méltóságban – olvasható az üzenetben.

Az elnök rámutatott, hogy a fiatalok kölcsönös tiszteletre nevelése, az etnikai és felekezeti sokszínűség megbecsülése, a gyűlöletbeszéd elutasítása, az interkulturális, a nemzetiségek és a felekezetek közötti párbeszéd elősegítése mind olyan célok, amelyekkel azonosulnak a romániai magyarok a társadalom többi részével együtt.

– Ebben a szabad és demokratikus világ számára nagy megpróbáltatásokkal teli időszakban kívánom a magyaroknak, hogy töltsék örömmel ezt a napot a szeretteik körében a jövő békéjének reményében – olvasható Iohannis üzenetében.

Nicolae Ciuca román miniszterelnök pedig a magyar közösség identitásának és értékeinek tiszteletben tartásáról biztosította a maga és kormánya nevében magyar nemzetiségű polgártársait március 15-ei üzenetében. 

A kormány sajtóirodája által közzétett köszöntőjében Ciuca áldott ünnepet kívánt az ország magyar nemzetiségű polgárainak, és örömét fejezte ki azért a sokszínű egységért, amelyet az Európai Unióhoz tartozás jelent.

Úgy vélte, a világjárvány évei és azok a jelenlegi kihívások, amelyekkel együtt kell szembenézniük, még közelebb hozták egymáshoz a románokat és magyarokat, akik ebben a nehéz időszakban nemcsak az egymás iránti, hanem a háború elől az országba menekülő ukrán szomszédok és barátok iránti szolidaritásban is osztoznak.

– Annak a toleranciának és harmóniának a jegyében, amelyre alapozva minden romániai kisebbség azonos alkotmányos jogokat élvez, ma alkalmunk van kifejezni nagylelkűségünket és hálánkat. Isten éltessen minden magyart Romániában és mindenütt a világon! – zárta üdvözletét a román kormányfő.

Borítókép: Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke (Fotó: MTI Fotó: Biró István)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.