Lapozó: Flandria elutasítja az orosz diákok ösztöndíjkérelmét

Szerv- és emberkereskedelem áldozatai lehetnek a kísérő nélkül menekülő ukrán gyermekek; Marokkóban megduplázódtak a gabona és az energiahordozók behozatalának költségei; Olaszország szívesen látja a turistaszezonra az ukrán munkaerőt.

Forrás: Mediaworks–Hírcentrum2022. 03. 09. 19:00
null
Fotó: Stefan De Wilde
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szerv- és emberkereskedelem áldozatai lehetnek a kísérő nélkül menekülő ukrán gyermekek

Az UNICEF szóvivője arra figyelmeztet, hogy az ukrajnai helyzet a második világháború humanitárius tragédiájához hasonlítható: másfél millió menekült hagyta el hazáját, köztük rengeteg kiskorú. A szervezet felhívja a figyelmet a háború következtében árván maradt gyermekek fokozott védelmére, akik szerintük nemcsak szervkereskedelem, hanem szexuális erőszak áldozatai is lehetnek. A befogadó szervezetek, illetve családok ellenőrzését sürgeti Andrea Iacomini, az UNICEF szóvivője. A legfontosabb lépésnek az egyedül maradt kiskorúak családtagjainak felkutatását, majd a családegyesítést tartja. Az UNICEF és az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) a határ menti országokban úgynevezett „kék pontokat” hoztak létre az érkező nők és gyermekek számára. Különös figyelmet fordítanak azokra a kiskorúakra, akik egyedül lépték át a határt.

„Bár a kiskorúak többsége édesanyjával érkezik, sajnos arra is van példa, hogy az apák csak a határig viszik gyermekeiket, majd visszatérnek a harcmezőre” – számolt be a gyermekvédelmi szervezet szóvivője. Hozzátette, ezek a kiskorúak fokozottan ki vannak téve annak a veszélynek, hogy szervkereskedelem, prostitúció áldozatai lesznek vagy kényszermunkára kötelezik őket. 

Forrás: affaritaliani.it

Marokkóban megduplázódtak a gabona és az energiahordozók behozatalának költségei

Idén januárban Marokkó 805 ezer tonna búzát importált, amely csaknem a duplája az egy évvel ezelőtti behozatalához képest. A kényszerű mennyiségnövelést az igen gyenge marokkói búzatermés indokolta. Azonban a kétszeresére növelt importmennyiséghez tartozó számla a tavalyi 901 millió marokkói dirhamról (31,4 milliárd forint) egyenesen 2,6 milliárd dirhamra (90,7 milliárd forint) ugrott.

Az árpa és a búza januári behozatalának összköltsége pedig elérte a 6,8 milliárd dirhamot (237 milliárd forint), tavaly ez a szám mindössze 4,3 milliárd (150 milliárd forint) volt. Ami az észak-afrikai ország energiaellátását illeti, a költségek szintén az egekbe szöktek. A januári energiaszámla 67 százalékkal volt több az előző évhez képest. A Marokkó által importált összes termék végszámlája januárban elérte az 50,9 milliárd dirhamot (1,7 billió forintot) a tavaly regisztrált 36,4 milliárd dirham összköltséghez képest. Ez pedig összesen csaknem negyvenszázalékos növekedést mutat a világpiaci árakban. 

Forrás: bladi.net

Olaszország szívesen látja a turistaszezonra az ukrán munkaerőt

Munkalehetőséget kínálnak az olasz tengerparti szállodák az ukrán nőknek, akár azonnali kezdéssel. Romagna tengerpartján 300 nőnek és családjának biztosítanak munka- és szálláslehetőséget. Az első időszakban három–hat hónapos határidőre veszik őket állományba, hogy megkönnyítsék a menekültek új életének elindítását. Riminiben és a környékbeli szállodákban konyhai vagy takarítói szolgálatot kínálnak fizetésért és teljes ellátásért cserébe, amely lehetőség komoly megtakarítást jelenthet az ukrán családok számára. A szállodaláncok által kezdeményezett támogató akciót ki akarják terjeszteni az éttermekre, kávéházakra és tengerparti strandokra is. A menekültek elhelyezése a továbbiakban az állam válláról is leveszi a terhet, hogy ingyenes szállást és ellátást biztosítson az érkezőknek.

Forrás: imolaoggi.it

Flandria elutasítja az orosz diákok ösztöndíjkérelmét

„Orosz diákok ezentúl nem kapnak ösztöndíjat a flandriai és a brüsszeli egyetemeken indított úgynevezett Master Mind Scholarship képzésekre” – jelentette be Ben Weyts, Belgium flamand régiójának oktatási minisztere. Weyts elmondta, hogy a mesterképzési ösztöndíjakat az ukrán oktatási miniszter, Szerhij Skarlet kérésére veszi el az orosz diákok elől.

Skarlet múlt szombaton küldött levelet flamand kollégájának, amiben arra kérte a regionális oktatási minisztert, hogy szüntesse be együttműködését Oroszországgal, és korlátozza az orosz diákok hozzáférését a számukra olyan vonzó egyetemi képzésekhez és kutatóprogramokhoz.

„Nem azért teszünk eleget a kérésnek, mert úgy gondoljuk, hogy minden orosz diák bűnös ebben a háborúban, hanem azért, mert reményeink szerint az ilyen intézkedések nyomást gyakorolnak majd az orosz irányításra” – indokolta a szankciókat Weyts.

Ezzel egy időben a Leuveni Katolikus Egyetem rektora, Luc Sels azt közölte, hogy az intézményében tanuló orosz diákokat továbbra is korlátozások és megkülönböztetés nélkül, valamint szívesen oktatják, mert véleményük szerint ez a módszer kedvezőbb példa a kölcsönös megbecsülésre és megértésre, mint a háborúban vétlen diákok szankcionálása.

Forrás: brusselstimes.com

Borítókép: Ben Weyts, Belgium flamand régiójának oktatási minisztere (Fotó: Flickr)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.