Lapozó: Orosz oligarchákkal üzleteltek a svéd hatóságok

Spanyolországban megadják a tartózkodási engedélyt az ukrán állampolgároknak · Finnország és Svédország a védelmi záradékra figyelmeztette az EU-t · Oroszországban elfogyhat az inzulin.

Forrás: Mediaworks-Hírcentrum2022. 03. 09. 15:13
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Spanyolországban megadják a tartózkodási engedélyt az ukrán állampolgároknak

A spanyolországi miniszterek tanácsa kedden elfogadta az Európai Unió irányelvét, amely a háború elől menekülők átmeneti védelméről szól. A kormány azonban úgy döntött, hogy ezt az új előírást kiterjeszti a már Spanyolországban tartózkodó ukránokra is, akiknek eddig nem sikerült megszerezniük a legális tartózkodáshoz szükséges iratokat. Isabel Rodriguez kormányszóvivő azt mondta: a rendkívüli helyzetre való tekintettel leegyszerűsítik a tartózkodási engedélyekhez kapcsolódó hivatalos eljárásokat, amelynek segítségével több ezer ukránnak fogják megadni nemcsak a letelepedési, hanem a munkavállalási engedélyt is. Ez azokat érinti, akik most a háború elől menekülve érkeznek Spanyolországba, valamint az ő harmadik országból érkező hozzátartozóikat, továbbá azokat is, akik már február 24-e, vagyis az oroszok inváziója előtt a dél-európai ország valamelyik régiójában próbáltak új életet kezdeni, de még nem tudták legálissá tenni spanyolországi lakhelyüket.

Forrás: abc.es

Finnország és Svédország a védelmi záradékra figyelmeztette az EU-t

„Svédország és Finnország közös levelet írt az EU-nak” – nyilatkozta a svéd miniszterelnök, miután tárgyalt a parlamenti pártok vezetőivel kedd este. A levélben emlékeztetik Brüsszelt a lisszaboni szerződés védelmi klauzúrájára: „Ha egy tagállamot fegyveres támadás ér, a többi tagállam köteles minden rendelkezésre álló eszközzel támogatást és segítséget nyújtani” – mondta el Magdalena Andersson a sajtótájékoztatón. A kormányfő azt is világossá tette, hogy Svédország NATO-csatlakozása hozzájárulna egész Európa destabilizálódásához. Hozzátette, Finnország a legközelebbi szövetségese az országnak, és csak kéz a kézben, egyszerre csatlakozhatnának, de megerősítette, ez a kérdés most nem aktuális. A miniszterelnök azt is bejelentette, hogy befejeződött a katonai felszerelések szállítása Svédországból Ukrajnába, de tovább vizsgálják Ukrajna támogatásának egyéb lehetőségeit.

Forrás: Aftonbladet

Oroszországban elfogyhat az inzulin

Az orosz gyógyszertárakban lassan hiánycikké válik az inzulin, valamint számos, a cukorbetegség kezeléséhez szükséges külföldi készítmény is elfogyhat. A Kommerszant nevű orosz napilap a gyártáshoz használt alapanyagok hiányával magyarázza a jelenséget.

Az orosz állami egészségügyi felügyelet (Roszdravnadzor) és a gyógyszertárak szövetsége azonban a hirtelen megugrott kereslettel és felvásárlással magyarázza az inzulinellátásban tapasztalható akadozást, és egyúttal emlékeztetnek, hogy az inzulint és a diabéteszkészítmények többségét Oroszországban állítják elő a lakosságnak. A napilap által megszólaltatott betegek mindkét teóriát alátámasztották: a külföldön gyártott diabéteszgyógyszereket a szankcióktól, az oroszországi készítményeket pedig az inflációtól tartva vásárolták és halmozták fel.

Oroszország már korábban is a gyógyszergyártás két rivális nagyhatalmától, Indiától és Kínától importálta az alapanyagok 80 százalékát, az ellátás e két utánpótlási útvonalon is lelassult, az orosz tartalékok pedig legfeljebb három–hat hónapig lesznek elegendők. 

Forrás: rtl.be

Orosz oligarchákkal üzleteltek a svéd hatóságok

A svéd köztévé tényfeltáró riportot készített orosz oligarchák és kormányzati szervek közötti összefonódásokról. Az SVT riportja több orosz oligarcha svédországi érdekeltségét is bemutatta, egyikük Viktor Vekselberg, akinek a vagyonát hatmilliárd euróra becsülik. Az orosz üzletember az 1990-es években gazdagodott meg, amikor Oroszország kohókat és bányákat privatizált. Vekselberg 2018 óta rajta van az Egyesült Államok szankciós listáján, mivel úgy tartják, 2018-ban részese volt az amerikai választásokba történő orosz beavatkozásnak. A riportban Vekselberggel kapcsolatban az derül ki, hogy a honvédség, a közlekedési hatóság és más kormányzati szervek is kötöttek üzletet az az érdekeltségébe tartozó céggel, mintegy százmillió korona értékben. A külkereskedelmi miniszter azt mondta, hogy a héten megbízta a Védelmi Ügynökséget, a FOI-t, hogy térképezze fel a svédországi orosz befektetéseket és gazdasági összefonódásokat. Anna Hallberg hozzátette, Svédország érdeke, hogy minél jobban függetlenítse magát Oroszországtól.

Forrás: SVT

Borítókép: Viktor Vekselberg orosz üzletember (Fotó: Flickr)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.