Újabb tárgyalás Genfben a szíriai helyzet rendezéséről

A konfliktus szereplőinek bevonásával felállított bizottság feladata az új alaptörvény kidolgozása.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 03. 21. 17:51
SYRIA-CONFLICT-IS Fotó: DELIL SOULEIMAN
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb tárgyalási forduló kezdődött hétfőn Genfben az ENSZ égisze alatt a szíriai rendezés érdekében a damaszkuszi kormány, az ellenzék és a civil társadalom képviselőinek részvételével. A szíriai kormány, az ellenzék és a civil társadalom képviselőiből álló, 45 tagú alkotmányozó bizottság feladata olyan új alaptörvény kidolgozása, amelynek alapján tisztességes és szabad választásokat lehet tartani a 2011 óta háború dúlta Szíriában.

Geir Pedersen, az ENSZ szíriai különmegbízottja ezzel összefüggésben négy kulcsfontosságú kérdést említett, amelyet az ENSZ szerint a feleknek meg kell vitatniuk. Ezek: a kormányzás alapelvei, az állami identitás, az állami jelképek és a hatóságok szervezeti és működési elvei.

Hadi al-Bahra, a bizottság alelnöke és ismert ellenzéki személyiség kijelentette, hogy a megbeszélések újabb fordulója mutatja meg majd Bassár el-Aszad szíriai elnök valódi szándékát. Mint mondta, a szabad világ meglátja majd, hogy a kormány továbbra is akadályozó szerepet kíván-e játszani, ahogy azt a megbeszélések kezdete óta tette. A mostani a szíriai alkotmányozó bizottságnak már a hetedik konferenciája azóta, hogy a bizottságot az ENSZ Biztonsági Tanácsának 2015-ben elfogadott, 2254-es számú határozata életre hívta. Pedersen a legutóbbi, októberben tartott tárgyalási fordulót hatalmas csalódásnak nevezte, mert nem sikerült elérni a célokat, és abban sem sikerült egyetértésre jutni, hogyan jutnánk előrébb e célok megvalósításában. A tíz éve tartó polgárháborúban több százezren vesztették életüket, több millióan menekültek el hazájukból, és körülbelül 6,7 millió belső menekültről tudni. A damaszkuszi vezetésnek iráni és orosz támogatással sikerült visszaszereznie az ellenőrzést az állam területének mintegy kétharmada felett.

Borítókép: Nők sétálnak gyermekeikkel a szíriai al-Roj menekülttáborban 2021. március 28-án (Fotó: AFP/Delil Souleiman)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.