Videón, ahogy állítólagos orosz hadifoglyokat lőnek lábon

Az ukrán vezetés azonnali vizsgálatot indított az ügyben.

Magyar Nemzet
2022. 03. 28. 21:40
PUTYIN, Vlagyimir
Kijev, 2022. március 11. Maxim Krisztopa orosz pilóta, hadifogoly sajtótájékoztatón vesz részt Kijevben 2022. március 11-én. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai mûvelet végrehajtását Ukrajnában. MTI/EPA/Zurab Kurcikidze Fotó: Zurab Kurcikidze
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Orosz hadifoglyokat lőnek lábon gépfegyverrel, aztán orvosi segítség nélkül hagyják őket vérben úszva a földön heverni, sőt zsákokat húznak a fejükre – ez látszik azokon a felvételeken, melyeket a közösségi médiában jelentek meg. Egy másik videón egy katona összevert, véres arca tűnik fel, mikor lehúzzák fejéről a zsákot. Egy olyan felvétel is napvilágot látott, melyen az egy kupacban heverő, összekötözött kezű és leragasztott szemű foglyokkal az ukrán himnuszt énekeltetik. A felkavaró felvételek összefoglalóját megtekintheti itt.

A felvételek hitelességét a nemzetközi médiának nem sikerült ellenőriznie. Valószínűsítik, hogy az ukrán haderő készíthette őket, valószínűleg valahol Kelet-Ukrajnában, Harkiv közelében. A videón a katonák azt mondják, hogy elfogtak egy orosz felderítő csoportot, amely Olkhovkából, egy harkivi településről tevékenykedik, amely nagyjából 20 mérföldre van az orosz határtól.

A kijevi kormány azt ígérte, hogy nagyon komolyan veszi a látottakat, azonnali vizsgálatot indítottak. Figyelmeztették katonáikat és a civil lakosságot is, hogy a hadifoglyok bántalmazása háborús bűncselekmény.

– Mi egy európai hadsereg vagyunk, és nem bántalmazzuk a hadifoglyokat. Ha ez valóban megtörtént, az teljesen elfogadhatatlan viselkedés! – közölte Volodimir Zelenszkij elnök tanácsadója.

Más ukrán katonai vezetők úgy vélték, hogy a jeleneteket az oroszok rendezték meg, hogy lejárassák az ukrán haderőt.

Mindkét oldalról láttunk videókat ukrán hadifoglyokról, akiket az orosz fél vitt el, és orosz hadifoglyokról, akiket az ukrán fél vitt el

– reagált a hírekre Matilda Bogner, az ENSZ ukrajnai emberi jogi megfigyelő missziójának vezetője. Az ENSZ azonnali vizsgálatot, és az effajta cselekmények beszüntetését sürgette.

Korábbi híradások az orosz hadsereget vádolták azzal, hogy ukrán nőket erőszakolnak meg az elfoglalt területeken.

 

Borítókép: Maxim Krisztopa orosz pilóta, hadifogoly sajtótájékoztatón vesz részt Kijevben 2022. március 11-én  (Fotó: MTI/EPA/Zurab Kurcikidze)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.